Имам изпитан лек за мрачно време! Пухкави, току-що изпечени солени кексчета с бекон, чаша айрян… и никакви облаци и локви не могат да ме уплашат. Рецептата? Ей сега ще ви я споделя 🙂
Кексчетата с царевично брашно и бекон се приготвят много лесно. Идеални са за бърза делнична закуска, както и за кутията с хапване за училище или за офиса. Рецептата открих тук и я модифицирах леко според нашите вкусове вкъщи. Само ако знаете какъв изкушаващ аромат на масло, хрупкав бекон и запечена коричка се носеше от фурната… 😍 Ето как я направих:
Необходими продукти за 12 кексчета:
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1/3 ч.ч. олио
1 пак. бакпулвер (10 гр)
1 ч.ч. бяло пшенично брашно
1 ч.ч. фино царевично брашно
1 ч.л. сол
100 гр пушен бекон
сусам и ленено семе за поръсване
бучка масло за намазване на формата за печене
Начин на приготвяне:
В дълбока купа се смесват яйцата, олиото и прясното мляко. Добавят се бакпулверът, брашната и солта и се разбърква добре. Трябва да се получи смес, една идея по-течна от тази за кекс.
С бекона можете да процедирате по два начина – да го нарежете на парченца, които да добавите в тестото или на лентички, от които да оформите розички и да поставите по една върху всяко кексче преди печене. Аз опитах и по двата начина и мога да заключа, че кексчетата с бекон вътре се получиха по-пухкави и бухнали, а тези с розичките отгоре бяха по-ефектни на вид, но не се надуха толкова, колкото останалите.
Намажете с масло всяко гнездо от формата за мъфини. Готовата смес за кексчетата разпределете поравно между гнездата (трябва да са пълни на 2/3 от обема си). Поръсете със семената и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.
След изпичане оставете формата да се поохлади за 5 минути, след което извадете кексчетата. Сервирайте ги топли и им се насладете подобаващо 🙂
Още идеи за печива с царевично брашно от мен можете да видите тук.
Ако рецептата ви е харесала и я приготвите, ще се радвам да споделите как се е получила при вас! 🙂
А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram.