Изпращам 2019-а с благодарност, с пълно сърце и с тези вкусно-симпатични шоколадови сладки.
Изминалата година за мен беше наситена с вълнуващи събития. Малкото ни семейство се увеличи с една малка сладост, съдбата ме срещна с удивителни нови хора, пуснах в продажба първата си е-книжка с рецепти… Сладка беше 2019-а. И напълно заслужава сладък финал. Затова запретнах ръкави и забърках тези вкусни сладки с хрупкава какаова основа и кадифена шоколадова глазура.
Приготвят се лесно без месене, точене и изрязване. Тестото се забърква в купа, престоява в хладилник, след това се оформя на купчинки с лъжичка и се пече. Следва изкусително богата шоколадова глазура, с която се покрива всяка сладка, малко украса и готово – имате вкусен и ефектен десерт, с който да посрещнете 2020-а.
Рецептата за сладките е от книгата „Всичко за печенето“ на изд. Reader’s Digest с леки трансформации от мен. Ето как я приготвих аз.
Необходими продукти за 40 бр сладки
За бисквитките:
30 гр меко масло
40 гр олио
3/4 ч.ч. захар
1 яйце на стайна температура
1/2 ч.ч. заквасена сметана
1 к.л. ванилова захар
1 1/3 ч.ч. брашно
1/2 равна ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
3 равни с.л. какао
За глазурата:
3 с.л. прясно мляко
1 ч.л. масло
150 гр черен шоколад
За украсата:
Златисти захарни топчета
30 гр бял шоколад
2 солети
Начин на приготвяне:
Мекото масло, олиото и захарта се разбиват с миксер до пухкавост. Добавя се яйцето и заквасената сметана и пак се разбърква. Смесват се брашното, содата, ваниловата захар, солта и какаото и се добавят към течните съставки. Всичко се обърква добре на ръка, докато се получи хомогенна смес, малко по-гъста от тази за кекс. Тестото за бисквитките се оставя в хладилник да стегне за 1-1,5 часа.
Следва оформянето на бисквитките. С чаена лъжичка се взима от стегналото тесто и върху тава, покрита с хартия за печене, се оформят купчинки. Купчинките трябва да са малко по-малки от орех и на разстояние 4-5 см една от друга. За да се получат бисквитки със сравнително правилна кръгла форма, оформете и купчинките приблизително кръгли. Бисквитките се пекат за ~10 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато леко покафенеят по краищата. При изваждане от фурната ще са все още меки, но с изстиването стягат.
Преминаваме към глазурата. В огнеупорен съд се слагат млякото, маслото и начупеният шоколад. Съдът се загрява на слаб огън и се бърка до пълното разтопяване на шоколада и получаването на гладка и лъскава глазура. С помощта на малка сладкарска четка или лъжичка се глазира всяка изстинала бисквитка. Поръсва се със захарни топченца или се надписват цифри с разтопения на водна баня бял шоколад.
За да направите стрелките на часовника, вземете две солети. Едната скъсете наполовина. Потопете ги в шоколадовата глазура, а веднага след това и в златисти захарни топченца. Оставете ги да стегнат и оформете часовника, като подредите надписаните с цифри сладки в кръг и поставите стрелките в центъра. Това е! Остава само да се насладите на шоколадовата магия.
Казват, че новата година ще започне така, както изпратиш старата. Е, аз я изпращам с тези богати на вкус шоколадови сладки. И дано 2020-а е богата на здраве и хубави емоции за всички ни! ❤️
Ако харесвате моите рецепти, поръчайте си първата ми кулинарна е-книга „Уютни на вкус“, пълна с уютно-вкусни домашни печива за подслаждане на небцето и душата. 👉 ПОРЪЧАЙTE ТУК. 👈
За да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.