Новогодишни сладки

chasovnik-1-label

Изпращам 2019-а с благодарност, с пълно сърце и с тези вкусно-симпатични шоколадови сладки.

Изминалата година за мен беше наситена с вълнуващи събития. Малкото ни семейство се увеличи с една малка сладост, съдбата ме срещна с удивителни нови хора, пуснах в продажба първата си е-книжка с рецепти  Сладка беше 2019-а. И напълно заслужава сладък финал. Затова запретнах ръкави и забърках тези вкусни сладки с хрупкава какаова основа и кадифена шоколадова глазура.

Приготвят се лесно без месене, точене и изрязване. Тестото се забърква в купа, престоява в хладилник, след това се оформя на купчинки с лъжичка и се пече. Следва изкусително богата шоколадова глазура, с която се покрива всяка сладка, малко украса и готово – имате вкусен и ефектен десерт, с който да посрещнете 2020-а.

Рецептата за сладките е от книгата „Всичко за печенето“ на изд. Reader’s Digest с леки трансформации от мен. Ето как я приготвих аз.

Необходими продукти за 40 бр сладки

За бисквитките:

30 гр меко масло

40 гр олио

3/4 ч.ч. захар

1 яйце на стайна температура

1/2 ч.ч. заквасена сметана

1 к.л. ванилова захар

1 1/3 ч.ч. брашно

1/2 равна ч.л. сода бикарбонат

щипка сол

3 равни с.л. какао

За глазурата: 

3 с.л. прясно мляко

1 ч.л. масло

150 гр черен шоколад

За украсата:

Златисти захарни топчета 

30 гр бял шоколад

2 солети

Начин на приготвяне:

Мекото масло, олиото и захарта се разбиват с миксер до пухкавост. Добавя се яйцето и заквасената сметана и пак се разбърква. Смесват се брашното, содата, ваниловата захар, солта и какаото и се добавят към течните съставки. Всичко се обърква добре на ръка, докато се получи хомогенна смес, малко по-гъста от тази за кекс. Тестото за бисквитките се оставя в хладилник да стегне за 1-1,5 часа.

Следва оформянето на бисквитките. С чаена лъжичка се взима от стегналото тесто и върху тава, покрита с хартия за печене, се оформят  купчинки. Купчинките трябва да са малко по-малки от орех и на разстояние 4-5 см една от друга. За да се получат бисквитки със сравнително правилна кръгла форма, оформете и купчинките приблизително кръгли. Бисквитките се пекат за ~10 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато леко покафенеят по краищата. При изваждане от фурната ще са все още меки, но с изстиването стягат.

Преминаваме към глазурата. В огнеупорен съд се слагат млякото, маслото и начупеният шоколад. Съдът се загрява на слаб огън и се бърка до пълното разтопяване на шоколада и получаването на гладка и лъскава глазура. С помощта на малка сладкарска четка или лъжичка се глазира всяка изстинала бисквитка. Поръсва се със захарни топченца или се надписват цифри с разтопения на водна баня бял шоколад.

За да направите стрелките на часовника, вземете две солети. Едната скъсете наполовина. Потопете ги в шоколадовата глазура, а веднага след това и в златисти захарни топченца. Оставете ги да стегнат и оформете часовника, като подредите надписаните с цифри сладки в кръг и поставите стрелките в центъра. Това е! Остава само да се насладите на шоколадовата магия.

Казват, че новата година ще започне така, както изпратиш старата. Е, аз я изпращам с тези богати на вкус шоколадови сладки. И дано 2020-а е богата на здраве и хубави емоции за всички ни! ❤️

2020-label-final

Ако харесвате моите рецепти, поръчайте си първата ми кулинарна е-книга „Уютни на вкус“, пълна с уютно-вкусни домашни печива за подслаждане на небцето и душата.   👉 ПОРЪЧАЙTE ТУК. 👈

За да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.

 

 

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s