Фантастично брауни с овесено брашно

brownie-whole-ready-label

Една от кулинарните ми цели за 2020-а е да изпробвам повече рецепти с брашна, различни от пшенично. Първата проба се състоя и бързам да ви споделя резултата, защото е фан-тас-ти-чен. Наистина!!! Лейдис енд джентълмен, представям ви едно ултра вкусно, наситено шоколадово брауни с овесено брашно.

Всичко започна така: правих палачинки с овесено брашно за моята малка фурия. Получиха се отлични – пухкави, вкусни и всичко беше надлежно изядено. Тогава реших, че е време да дам поле за изява на това хубаво брашно, като го вложа в някой сладкиш. Попадна ми тази рецепта, направих някои леки промени и се получи наистина разкошно брауни – с мека и сочна сърцевина, крехка коричка и богат и наситен шоколадов вкус, който по нищо не се различава от този на браунито с обикновено пшенично брашно. Приготвих го буквално за 25 минути – 5 минути за забъркване и 20 минути печене.

Ако и вие харесвате много шоколадови сладкиши или по някаква причина не консумирате пшенично брашно и търсите идеи за десерти без неговото участие, пригответе си купа и бъркалка. Ще правим брауни! 🙂

 

Необходими продукти за тава ~20×20 см: 

/адаптирани по оригиналната рецепта на https://amyshealthybaking.com//

90 гр фино овесено брашно

60 гр неподсладено какао на прах

15 гр масло, разтопено

2 яйца на стайна температура

1 ч.л. ванилов екстракт

1 равна к.л. бакпулвер

щипка сол

80 гр кисело мляко

1/2 ч.ч. кафява захар (аз изполвах нерафинирана тръстикова)

1/4 ч.ч. прясно мляко

2-3 с.л. тъмен шоколад, накълцан на дребни парченца или тъмен шоколадов чипс

Начин на приготвяне:

Преди всичко искам да ви препоръчам да използвате кухненска везна при отмерване на продуктите. Точните пропорции при браунитата са много важни за крайния пухкав и сочен резултат. 🙂

В дълбока купа смесваме освесеното брашно, какаото, бакпулвера и солта. Добавяме последователно яйцата, разтопеното масло, ваниловия екстракт, киселото мляко, захарта и прясното мляко. Разбъркваме добре, докато се получи еднородна смес. Изсипваме я в предварително намазана с масло или покрита с хартия за печене тава. Посипваме равномерно с шоколадовите парченца и слагаме браунито да се пече в предварително загрята на 150 градуса фурна за 20 минути.

brownie-closeup-label

Само вижте текстурата! 😍

Оставяме да изстине напълно, отрязваме си парченце, две или пък три и се сгушваме на топло и уютно да си го/ги разделим с другарче 🙂

Ако харесвате подобни лесни и подслаждащи небцето и душата печива, поръчайте си първата ми е-книжка с рецепти „Уютни на вкус“ на този адрес. Само подшушвам, че в нея има още шоколадови изкушения. И не само! 🙂

А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.

 

 

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s