Печени ябълки с хрупкав център

n

Чиния от серията „Джакобиан“ на Churchill England от www.chiniiki.com

Днес ще ви дам идея за един класически десерт с интересен елемент. Лесен е, вкусен е и цяяялото семейство ще го хареса. Слагайте престилките и след има-няма половин час кухнята ви ще ухае разкошно на печени ябълки, масло и сладка идилия. 💚

Не познавам човек, който да не се усмихва доволно при мисълта за печени ябълки. Тези, за които ви разказвам днес, се появиха съвсем импулсивно. Исках да направя ябълков пай за следобедна закуска за малката ми едногодишна фурия, но не разполагах с достатъчно време. Тогава реших! Ще изпека ябълки, в центъра на които ще е сгушен вкусен крамбъл или иначе казано – хрупкави трохи. Получи се толкова м-м-ммм, че вече ги приготвям поне веднъж седмично и си хапваме доволно всички – и детето, и родителите му. 🙂

Харесваме печените ябълки в този вариант, заради наситената им естествена сладост и изкусително хрупкавия център, който наподобява вкуса на коричка на пай. Ако искате да се поглезите и вие с малка ябълкова вкусотия, ето какво ще ви трябва.

Необходими продукти за 4 порции: 

4 по-едри сладки ябълки 

30 гр масло (директно от хладилника)

3 с.л. пълнозърнесто брашно

2 с.л. овесени ядки

1 с.л. кафява захар (може да се замени със същото количество кленов сироп или мед) 

щипка канела

Начин на приготвяне:

Измиваме и разполовяваме ябълките. Почистваме ги от дръжките и издълбаваме с лъжичка семките, оформяйки „легълце“. Стриваме заедно маслото, нарязано на парченца, пълнозърнестото брашно, овесените ядки, канелата и захарта/меда/кленовия сироп, докато се получат трохи. За да стане още по-бързо, можете да приготвите трохите и в блендер. Разпределяме ги на купчинки върху всяка ябълкова половинка и пъхваме във фурната, предварително загрята на 180 градуса, за около 30 минути до приятен златист загар.

Да ви е сладко!

Ако харесвате подобни лесни и подслаждащи небцето и душата рецепти, поръчайте си първата ми е-книжка с рецепти „Уютни на вкус“ на този адрес. Вътре ще откриете още ароматно-апетитни идеи, подходящи за сезона. 🙂

А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram

yabylki-2-label

 

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s