Мраморен сладкиш с фъстъчено масло

sladkish-1-label-small

Хубавата страна на това да си си вкъщи постоянно е, че имаш повече време да изпробваш нови рецепти. Мобилизирала съм цялата си енергия в кулинарни експерименти /за радост на двамата ми любими гладници у дома 🙂 / и ето и  последния – мнооого ароматен, мекичък и вкусен сладкиш с фъстъчено масло. Звучи ли ви добре? Хайде да ви разкажа как се прави.

Освен че ще подслади дните ви у дома и ще предизвика доволни лица у всички, които го опитат, този сладкиш е и забавен за приготвяне. А по нещо сладичко в комбинация с повече усмивки и забавление ще ни дойдат добре на всички в тези карантинни дни, нали?

Процесът на приготвяне е интересен. Имаме два цвята тесто, които се редуват в тавичката и след това се смесват с въртеливи движения, докато се получат интересни двуцветни завъртулки. Така че ако имате малки деца с желание да помагат в кухнята, можете да ги екипирате с по една лъжица и да им дадете поле за изява. 🙂

Готовият сладкиш е с леко дъвчаща текстура, наподобяваща тази на брауни. Има дъх на масло и е наистина изкушаващ. Така че ако харесвате комбинацията фъстъци + шоколад и някъде из шкафовете ви тихичко си отлежава буркан с фъстъчено масло, запретвайте ръкави. Ето какво ще ви е необходимо.

Рецептата е вдъхновена от друга за мраморни браунита с фъстъчено масло от книгата „Всичко за печенето“ на изд. Reader’s Digest. Нямах половината от изброените там продукти обаче и леко импровизирах с наличните у дома. 

Необходими продукти за тава 20х30 см:

110 гр меко масло

210 гр кафява захар

2 яйца (на стайна температура или предварително поседели в топла вода за ~15 мин)

3 ч.л. прясно мляко

3/4 ч.ч. брашно

1/2 равна ч.л. бакпулвер

щипка сол

1/4 ч.ч. фъстъчено масло

2 с.л. тъмно натурално какао

Начин на приготвяне:

Мекото масло и захарта се разбиват с миксер до побеляване. Добавят се яйцата и прясното мляко и се разбива до пухкава смес. Прибавят се брашното, бакпулвера и солта и се разбърква добре до пълното им усвояване. Сместа се разделя на две равни части. Едната се смесва с фъстъченото масло, а другата – с какаото.

В намаслена тава започват да се редуват голяма лъжица смес с фъстъчено масло, след това голяма лъжица какаова смес и така до изчерпване на двете. С помощта на нож или дръжка на лъжица се правят линии през двата цвята, докато се смесят и образуват красиви завъртулки. Така се получава мраморната шарка на сладкиша.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути, като проверите готовността на сладкиша с дървена клечка, забодена в центъра му.

Оставете да се охлади и се насладете на парченце. Или две 🙂 А скоро очаквайте и още идеи за по-вкусно и разнообразно прекарване на времето у дома. Пазете себе си и околните и бъдете здрави! ❤️

Ако харесвате подобни лесни и подслаждащи небцето и душата рецепти, поръчайте си първата ми е-книжка с рецепти „Уютни на вкус“ на този адрес. Вътре ще откриете още ароматно-апетитни и лесни за изпълнение идеи. 🙂

А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram

`

 

 

 

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s