Хубавата страна на това да си си вкъщи постоянно е, че имаш повече време да изпробваш нови рецепти. Мобилизирала съм цялата си енергия в кулинарни експерименти /за радост на двамата ми любими гладници у дома 🙂 / и ето и последния – мнооого ароматен, мекичък и вкусен сладкиш с фъстъчено масло. Звучи ли ви добре? Хайде да ви разкажа как се прави.
Освен че ще подслади дните ви у дома и ще предизвика доволни лица у всички, които го опитат, този сладкиш е и забавен за приготвяне. А по нещо сладичко в комбинация с повече усмивки и забавление ще ни дойдат добре на всички в тези карантинни дни, нали?
Процесът на приготвяне е интересен. Имаме два цвята тесто, които се редуват в тавичката и след това се смесват с въртеливи движения, докато се получат интересни двуцветни завъртулки. Така че ако имате малки деца с желание да помагат в кухнята, можете да ги екипирате с по една лъжица и да им дадете поле за изява. 🙂
Готовият сладкиш е с леко дъвчаща текстура, наподобяваща тази на брауни. Има дъх на масло и е наистина изкушаващ. Така че ако харесвате комбинацията фъстъци + шоколад и някъде из шкафовете ви тихичко си отлежава буркан с фъстъчено масло, запретвайте ръкави. Ето какво ще ви е необходимо.
Рецептата е вдъхновена от друга за мраморни браунита с фъстъчено масло от книгата „Всичко за печенето“ на изд. Reader’s Digest. Нямах половината от изброените там продукти обаче и леко импровизирах с наличните у дома.
Необходими продукти за тава 20х30 см:
110 гр меко масло
210 гр кафява захар
2 яйца (на стайна температура или предварително поседели в топла вода за ~15 мин)
3 ч.л. прясно мляко
3/4 ч.ч. брашно
1/2 равна ч.л. бакпулвер
щипка сол
1/4 ч.ч. фъстъчено масло
2 с.л. тъмно натурално какао
Начин на приготвяне:
Мекото масло и захарта се разбиват с миксер до побеляване. Добавят се яйцата и прясното мляко и се разбива до пухкава смес. Прибавят се брашното, бакпулвера и солта и се разбърква добре до пълното им усвояване. Сместа се разделя на две равни части. Едната се смесва с фъстъченото масло, а другата – с какаото.
В намаслена тава започват да се редуват голяма лъжица смес с фъстъчено масло, след това голяма лъжица какаова смес и така до изчерпване на двете. С помощта на нож или дръжка на лъжица се правят линии през двата цвята, докато се смесят и образуват красиви завъртулки. Така се получава мраморната шарка на сладкиша.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути, като проверите готовността на сладкиша с дървена клечка, забодена в центъра му.
Оставете да се охлади и се насладете на парченце. Или две 🙂 А скоро очаквайте и още идеи за по-вкусно и разнообразно прекарване на времето у дома. Пазете себе си и околните и бъдете здрави! ❤️
Ако харесвате подобни лесни и подслаждащи небцето и душата рецепти, поръчайте си първата ми е-книжка с рецепти „Уютни на вкус“ на този адрес. Вътре ще откриете още ароматно-апетитни и лесни за изпълнение идеи. 🙂
А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram.