Сладкиши

Целувки с аквафаба & ягодови десертчета в чаша

desert-1-label
Mаслинова дъска за рязане и сервиране: Milanov Wood Art от www.parketimilanov.com

Това, което най-много ми харесва на изолацията, е че мога да изпробвам нови рецепти и сладкарски техники, за които преди не ми оставаше време. Днес ще ви разкажа за първия ми опит за целувки от аквафаба (или нахутена вода – другото наименование, под което може да я срещнете) и в какъв десерт ги трансформирах.

Аквафаба се нарича водата от варенето на нахут. Отдавна чета за магическите ѝ свойства да образува сняг при разбиване, също като яйчените белтъци, и вчера за пръв път ми се отдаде възможност да опитам лично. И съм наистина изумена! Получи се чудесен сняг, от който направих сладки целувки. Вкусът и текстурата им са чудни. Получиха се хрупкави отвън и леко дъвчащи вътре, също като оригиналните целувки от белтъци, и по нищо не личи, че са приготвени от нахутена вода. Така че ви препоръчвам с две ръце да опитате и вие, ако все още не сте. Ще изненадате семейството или някой любим човек, който не консумира яйца или животински продукти въобще.

meringue-2336273_1920

И сега за десерта. Първоначалната ми идея беше с разбитата на сняг аквафаба да направя торта с големи целувки вместо блатове, тип Павлова. Изпекох и блатове, и отделни малки целувки, но след като започнах да отлепям блатовете от хартията, се счупиха. Това наложи промяна в плана. Доначупих ги на парчета, забърках един ароматен домашен крем, нарязах пресни ягоди, подредих в чаши и voila – получиха се разкошни десертчета. Ето как направих всичко.

Необходими продукти

За 2 големи тави целувки: 

400 мл аквафаба, прецедена и охладена (аз прецедих течността от 2 консерви готово сварен нахут, за да получа това количество)

190 гр захар – препоръчително с фин кристал или пудра

ванилия

За 4 порции десерт в чаша: 

За крема: 

500 мл прясно мляко

5 с.л. захар /аз използвах кафява за по-карамелен вкус/

ванилия

1 яйце

3 с.л. натурално царевично нишесте

2 с.л. масло

За гарниране: 

200 гр ягоди

Целувки – цели и натрошени

 

Начин на приготвяне:

На целувките:

Изсипете нахутената вода в дълбока идеално суха купа и започнете да разбивате с миксер. Когато побелее и започне да се образува гъста пяна, добавете захарта и ванилията. Продължете да разбивате с миксера, докато се получи плътен сняг и при вдигане на бъркалките, сместа образува твърди връхчета. Напълнете така приготвения меренг в пош и шприцовайте целувки в тава, покрита с хартия за печене. Спазвайте ~2 см разстояние между целувките. Изпечете в предварително загрята на 100 градуса фурна за около 1 час и 30 минути. Оставете ги да изстинат напълно.

Приготвяне на десерта: 

Загрейте млякото на умерен огън със захарта и ванилията на котлон в огнеупорна купа. В друг съд разбийте яйцето с нишестето и 1 с.л. вода или прясно мляко до гладка смес без бучки. Точно преди млякото да заври, изсипете сместа с нишесте при него и намалете котлона на по-слаба степен, бъркайки непрекъснато с телена бъркалка. Когато кремът се сгъсти, добавете маслото, разбъркайте и свалете съда от котлона. Оставете да се охлади напълно.

За да сглобите ягодово-целувчения десерт, вземете 4 чаши. На дъното на всяка подредете ред целувки. Покрийте с 2 лъжици крем и няколко парчета ягоди. Повторете последователността още веднъж, като завършите с резенчета ягоди и натрошени целувки.

Съветвам ви да сглобите десерта непосредствено преди сервиране, за да останат хрупкави целувките.

Това е. След цяяялата тази работа в кухнята заслужавате да се отпуснете на слънце на терасата и да се насладите на чаша целувчено-ягодов разкош. 💗 Да ви е сладко!

Oще идеи за домашни печива и десерти, с които да направите дните вкъщи по-сладки и уютни, можете да почерпите от първата ми електронна книжка с рецепти „Уютни на вкус“. Поръчайте си я тук 👉 https://payhip.com/b/9kjp.

А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram

desert-2-label

Реклама

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s