Ягодова торта „Триола“

torta-collage2Свежи ягоди, плътен крем и блатове с три вкуса. Всяка хапка от тази домашна торта е истинска музика за небцето. 🙂

Музикалното име, което ѝ избрах, никак не е случайно. Също както  триолата е перфектно съзвучие на три ноти, тук трите блата – ванилов, канелен и какаов образуват прекрасна вкусова мелодия. 🎶🥰  А когато към всичко това добавим плътен крем с маскарпоне и сладки, дъхави ягоди, зазвучава истинска тортена симфония. Хапваш си и ти иде да запееш. Толкова е вкусно! 🙂

Рецептата за блатовете е много лесна, но в същото време и ефектна. Забърква се една смес, разделя се на три части и във всяка се добавя, съответно, ванилия, канела и какао. Така се получават три различни на цвят блата, които освен че правят тортата красива в разрез, се допълват прекрасно и на вкус. Рецептата за тях е на моята леля, която е голям майстор на сладкишите и печивата. 💗

А ето и всичко, което ще ви трябва, за да си направите ягодова торта „Триола“ и вие:

Необходими продукти за форма с диаметър 22 см: 

За блатовете:

2 яйца

1 1/2 ч.ч. захар

1 ч.ч. кисело мляко

1 равна ч.л. + още 1 щипка сода бикарбонат

2 ч.ч. брашно

1 ч.л. ванилов екстракт или ванилова захар

1 ч.л. канела

1 ч.л. тъмно натурално какао

За крема: 

500 гр маскарпоне

300 гр заквасена сметана

150 гр пудра захар

За гарниране: 

150 гр ягоди

100 мл прясно мляко за напояване на блатовете

Начин на приготвяне:

Изсипете яйцата, захарта, киселото мляко и содата в дълбока купа. Разбъркайте ги добре, докато се получи хомогенна смес. Добавете брашното и отново разбъркайте добре. Разделете сместа на три равни части. Първата част смесете с ванилията, втората – с канелата, а третата – с какаото. Изсипете всяка от смесите в покрита с хартия за печене форма за торта (моята е с диаметър 22 см) и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути или докато дървена клечка, забита в центъра на блата, излезе суха. Оставете трите блата да изстинат напълно.

За крема смесете маскарпонето, заквасената сметана и пудрата захар. Бъркайте внимателно на ръка – кремът трябва да остане пухкав и въздушен. Опитайте го на вкус и при нужда добавете още пудра захар. Нарежете половината ягоди на шайби, а другата половина – на четвъртинки.

Сглобяване на тортата:

Поставете какаовия блат в тортена чиния. Напоете го равномерно с 1/3 от прясното мляко. Покрийте с 1/3 от крема и половината шайби ягоди. Поставете канеления блат отгоре, отново напоете и разпределете крем и шайби ягоди. Завършете с напоения ванилов блат. Покрийте с останалия крем и подредете отгоре четвъртинките ягоди.

Оставете тортата да стегне в хладилник за 1 нощ. А след това хапнете с удоволствие. 🙂

Oще рецепти с домашен чар и уютен вкус можете да откриете в моята първа електронна кулинарна книга. Поръчайте си я тук 👉 https://payhip.com/b/9kjp.

А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук и ме последвайте в Instagram

parche3-label-small

 

 

 

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s