Как се прави вкусен черешов пай? Трикове + рецепта

pai-1-label

В сезона на любимите ми череши да изпека черешов пай си е просто задължително. 🍒🥧😋 За всичките чери-сезони, в които съм активен пекар, съм открила някои хитрини, с които паят винаги се получава. И то чудесно – с перфектното за мен  съотношение между хрупкавина и сочност. Обобщих ги тук за вас, за да стават и вашите черешови пайове вкусни всеки път. Вижте ги, приложете ги и ми пишете да споделите резултати – ще се радвам! 🙂

1. Черешите 🍒🍒🍒

Първата и най-важна стъпка в мисията “вкусен пай” е да си подберете хубави череши. Препоръчвам ви да са от по-тъмните – те са най-богати на естествена сладост и нуждата от добавяне на захар или друг подсладител е минимална, дори нулева, ако не си падате по много сладките печива.

Следващо по ред е обезкостяването на черешите. Опитвала съм да обезкостявам и със специален уред, и с разрязване на всяка череша, но досега най-бързият, лесен и сравнително чист метод, който съм открила, е този със сламката. Взимам твърда сламка за многократна употреба и промушвам черешата отгоре (откъм мястото, където се закрепва дръжката) надолу, избутвайки костилката.

2. Плънката

Следващият ключов момент е да трансформираме черешите в плънка. Аз харесвам по-сочни пайове, затова винаги задушавам за кратко черешите с вода и малко захар. Щом кипне течността, добавям натурално нишесте, за да се сгъсти сиропът, разбърквам добре и дръпвам от котлона. Приготвена така, плънката винаги е точно толкова сочна, колкото я обичаме у дома. И не се разтича при разрязване.

3. Тестото

Хубавият пай заслужава най-хрупкавата, дъхава и ароматна коричка. Приготвям я по класическа рецепта – от брашно, масло, яйце, захар, малко бакпулвер и ванилов екстракт (точни количества  можете да видите в рецептата по-долу), като задължително не меся тестото, а просто го събирам на топка с ръце. Така остава крехко след изпичане. Задължително го охлаждам за около 30 минути и след това разточвам. Специално за черешовия пай приготвям винаги само една кора и оформям като кростата/галет – т.е. само загръщам краищата на тестото навътре, за да се образува борд. Не покривам с тесто отгоре, но, разбира се, ако имате желание да направите решетка или друга шарка, направете си двойна доза тесто и действайте смело. 🙂

4. Малки хитрини за екстра хрупкавост

За да бъде коричката на пая още по-чаровно хрупкава, имам два малки трика. Правя малки ръбчета в тестото – притискам го между палеца и показалеца си, за да се получат такива издатинки:

pai2-label

Когато се запекат във фурната, тези издатинки стават много, много вкусни и хрупкави – любимата ми част от коричката! 😍

Вторият трик е, че добавям ядки. Аз харесвам бадеми, но смятам, че и с лешници или пък орехи би се получил вкусен резултат. Понякога ги накълцвам и ги добавям директно в тестото (като в тази рецепта), а друг път ги оставям цели и ги нареждам по борда на пая. Няма нужда да ви казвам колко вкусно се получава! 😉

 5. Рецептата

Моята рецепта за черешов пай е много проста. Харесвам да се усеща естественият аромат на плодовете, затова не слагам никакви аромати и добавки, освен мъничко ванилов екстракт в тестото. Simplicity is king 🙂 Споделям я тук и ще се радвам да я опитате:

За пай с диаметър 26 см:  

100 гр студено масло, нарязано на кубчета

250 гр брашно

1 ч.л. бакпулвер

1 студено яйце

50 гр кафява захар

1 ч.л. ванилов екстракт

За плънката:

1 кг череши

3 с.л. кафява захар

3 с.л. натурално пшенично нишесте

За гарниране: 

10-15 бр бадеми

 

Начин на приготвяне:

Студеното масло се претрива с брашното, докато се получат маслени трохи. Добавя се бакпулвера и се разбърква. Яйцето се разбива със захарта и ваниловия екстракт и се изсипва към трохите. Бърка се с лъжица, докато тестото се събере на топка. Ако след добавяне на яйцето от тестото не може да се оформи топка, а продължава да стои по-скоро на трохи, добавете 1 с.л. много студена вода и опитайте да го съберете отново. Не месете. Увийте го и го приберете да стегне в хладилника за 20-30 минути.

Обезкостете черешите. Сложете ги в огнеупорна купа, посипете ги със захарта и долейте вода, която да достигне до половината от нивото на плода. Загрейте сместа на котлона и щом кипне, добавете размитото на кашичка с 1 с.л. вода нишесте. Разбъркайте, докато сиропът се сгъсти леко, и свалете от котлона. Оставете плънката да изстине.

Разточете тестото на кръг с диаметър около 30 см. Прехвърлете го в тава, покрита с хартия за печене. Разпределете черешовата плънка върху кората, като оставите 3-4 см отстояние от ръба – това ще е бордът на пая. Загънете тези 3-4 см от маслената кора навътре върху плънката и оформете борда. Подредете бадемите върху него, като ги потопите леко в течността от плънката, за да се залепят за тестото.

Сложете пая да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. Нужни са му 25-30 минути до готовност.

А сега можете да грабвате виличките. Да ви е сладко! 🙂

Още изпитани рецепти за уютни домашни печива с подробни инструкции и вкусни снимки ще откриете в моята е-книга с рецепти „Уютни на вкус“. Поръчайте си я тук 👉 https://payhip.com/b/9kjp.

А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s