Предлагам ви вариация на една бабина рецепта, която е любима на не едно и две семейства. Има подчертан вкус на лято и сочен характер и съм сигурна, че ще ви върне сладки спомени. ❤️
В нашата фамилия този сладкиш е познат под кодовото име „сладкиш с компот“, защото в оригинал баба го приготвя с компот, за предпочитане от праскови или кайсии. Когато бях малка, той беше сладкият финал на всичките ни семейни сбирки. Големите го хапваха в компанията на прясно сварено кафе от кафеварка 🙂 и сладки приказки, а ние с братовчедите ми – надве-натри между гонениците и щуротиите. Дойде ли сезонът на прасковите и нектарините, винаги се сещам с усмивка за този сладкиш и го приготвям вкъщи. Споделям и рецептата му специално за онези от вас, които ми писаха в Инстаграм, както и за всички останали, които са го позабравили и искат да го опитат отново.
Необходими продукти:
За карамелизирания слой:
4 нектарини /или плодовете от 1 компот от праскови/
3/4 каф. ч. захар – можете да сложите кафява за още по-наситен карамелен вкус
За тестото:
4 яйца
1 ч.ч. захар – отново може и да е кафява, за по-карамелен вкус
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
ванилия
За напояване:
сокът от 1 компот от праскови
Начин на приготвяне:
Захарта се стопява до светъл карамел и се разстила по на дъното на дълбока кръгла тавичка (моята е с диаметър 23 см). Отгоре се подреждат разполовените нектарини или плодовете от компота.
Яйцата за тестото се разбиват до обемна и пухкава смес, заедно със захарта и ванилия на вкус. Прибавя се брашното, смесено с бакпулвера, като се бърка на ръка, за да се запази обемът на сместа. Готовото тесто се изсипва в тавичката върху плодовете на равномерен слой.
Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути. Залива се топъл със студения сок от компота. Оставя се да се напои добре, обръща се и се поднася.
Още изпитани рецепти за уютни домашни печива с подробни инструкции и вкусни снимки ще откриете в моята е-книга с рецепти „Уютни на вкус“. Поръчайте си я тук 👉 https://payhip.com/b/9kjp.
А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram.