Карамелизиран сладкиш с нектарини

4сзчч

Предлагам ви вариация на една бабина рецепта, която е любима на не едно и две семейства. Има подчертан вкус на лято и сочен характер и съм сигурна, че ще ви върне сладки спомени. ❤️

В нашата фамилия този сладкиш е познат под кодовото име „сладкиш с компот“, защото в оригинал баба го приготвя с компот, за предпочитане от праскови или кайсии. Когато бях малка, той беше сладкият финал на всичките ни семейни сбирки. Големите го хапваха в компанията на прясно сварено кафе от кафеварка 🙂 и сладки приказки, а ние с братовчедите ми – надве-натри между гонениците и щуротиите. Дойде ли сезонът на прасковите и нектарините, винаги се сещам с усмивка за този сладкиш и го приготвям вкъщи. Споделям и рецептата му специално за онези от вас, които ми писаха в Инстаграм, както и за всички останали, които са го позабравили и искат да го опитат отново.

Необходими продукти: 

За карамелизирания слой:

4 нектарини /или плодовете от 1 компот от праскови/

3/4 каф. ч. захар – можете да сложите кафява за още по-наситен карамелен вкус

За тестото:

4 яйца

1 ч.ч. захар – отново може и да е кафява, за по-карамелен вкус

1 ч.ч. брашно

1 ч.л. бакпулвер

ванилия

За напояване: 

сокът от 1 компот от праскови

 

Начин на приготвяне:

Захарта се стопява до светъл карамел и се разстила по на дъното на дълбока кръгла тавичка (моята е с диаметър 23 см). Отгоре се подреждат разполовените нектарини или плодовете от компота.

Яйцата за тестото се разбиват до обемна и пухкава смес, заедно със захарта и ванилия на вкус. Прибавя се брашното, смесено с бакпулвера, като се бърка на ръка, за да се запази обемът на сместа. Готовото тесто се изсипва в тавичката върху плодовете на равномерен слой.

Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути. Залива се топъл със студения сок от компота. Оставя се да се напои добре, обръща се и се поднася.

Още изпитани рецепти за уютни домашни печива с подробни инструкции и вкусни снимки ще откриете в моята е-книга с рецепти „Уютни на вкус“. Поръчайте си я тук 👉 https://payhip.com/b/9kjp.

А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s