Внимание, внимание! Следва много лесна и вкусна рецепта за детска торта. Пригответе си пекарския арсенал, извикайте малките сладурковци и, юхуууу, време е за тортоправене и тортоядене :).
Поводът да спретна тази сладка тортичка беше порастването на нашето малко слънчево момиче. Вече е голяяяямо дете на цяла годинка и половина! 🙂 А този сладък повод нямаше как да не бъде отбелязан с нещо сладко и слънчево, точно като нея самата. 💛
Направих тортата „Слънчице“ максимално изчистена откъм вкус и състав. Това я прави подходяща за деца, които консумират мед и млечни продукти. Блатовете представляват големи меденки, а кремът е от цедено мляко. Украсата може да бъде от най-разнообразни свежи плодове. Нашето момиче толкова си я хареса, че моментално започна да си хапва боровинките отгоре една по една.
Пояснявам, че тортата е малка – размерите ѝ са 15х12х5 см (дължина/ширина/височина) и е достатъчна за 4 парчета.
Затова, ако искате да получите повече порции, увеличете пропорционално количествата. Ето и нужните продукти:
За блатовете:
200 гр брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
55 гр масло
100 гр мед
1 жълтък
2 щипки канела
За крема
350 гр цедено кисело мляко
2-3 с.л. мед (или на вкус)
За украса:
ананас на шайби и боровинки или други плодове по избор
Начин на приготвяне:
Медът и маслото се поставят в огнеупорна купа и се стопяват на слаба степен на котлона. Брашното се смесва със содата и канелата. Към тях се добавят леко охладената медена смес и жълтъкът. Замесва се меко, нелепнещо тесто, което се прехвърля върху набрашнен плот и се разточва на правоъгълна кора с приблизителни размери 30х24 см. Кората се разрязва на 4 еднакви по-малки правоъгълника, които се прехвърлят върху хартия за печене, надупчват се на няколко места с вилица и се пекат всички заедно на 180 градуса до светло златисто (отнема около 10 минути, ако фурната е предварително загрята). След изпичане медените блатове се охлаждат напълно.
Цеденото мляко се разбива на ръка с малко мед на вкус. В подходяща чиния се поставя първият меден блат. Покрива се равномерно с крем, след това с втора меденка и така до последния блат, който също се намазва с крем. По желание тортата се измазва и отстрани с крем. Оставя се да престои в хладилник за 1 нощ. Тази стъпка е много важна, за да могат меденките да поемат от цеденото мляко и тортата да бъде сочна. Преди поднасяне се украсява по желание. Сигурна съм, че децата много ще се забавляват да помагат с украсата, така че позволете им да се развихрят смело. 🙂
Весело хапване! И не забравяйте да ми се похвалите, ако рецептата ми се хареса и у вас.
Oще вкусни и лесни за изпълнение идеи за домашни сладкиши, десерти и солени печива можете да откриете в моята е-книга с рецепти „Уютни на вкус“, като си я поръчате от тук: https://payhip.com/b/9kjp.
А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук и ме последвайте в Instagram.