Пухкави питки за бургери и сандвичи

Орехова дъска за рязане и сервиране: Milanov Wood Art

Тази любима на всички у нас рецепта пристига в блога ми тъкмо с началото на новата учебна година. Ако си имате ученици вкъщи, за които ежедневно приготвяте закуска, или пък просто обичате да си похапвате бургери и разни и разнообразни сандвичи в хлебче, продължете да четете. 🙂

У дома сме почитатели тези пухкави питки най-вече под формата на домашни телешки smash бургери и сандвичи с пикантно дърпано свинско. Малката пък обича да си ги гризка просто така или заедно със супичка на обяд. 🙂 Изобщо – когото и от трима ни да попитате, ще ви ги препоръчаме горещо.

Приготвям ги от поне 4 години по рецептата по-долу и вече толкова съм се усъвършенствала, че ги замесвам за точно 7 минути, изцяло на ръка. Получават се много ароматни и мекички (остават такива дори и на следващия ден), с крехка коричка. Поръсвам ги със семена за малко хрупкавост и допълнителен вкус. Ето как ги правя:

Необходими продукти за 10 хлебчета с диаметър 8 см:

400 гр бяло брашно + още 3-4 с.л. за обрашняване при месенето

200 мл топла вода

2 с.л. топло прясно мляко

2 равни ч.л. захар

1 равна ч.л. сол

5 гр суха мая

1 с.л. зехтин

За завършек на хлебчетата:

1 белтък, разбит с 1 с.л. прясно мляко

микс семена по избор за поръсване

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното в дълбока купа или тава. Направете кладенче в центъра. Изсипете вътре топлите вода и прясно мляко, сухата мая, захарта, солта и зехтинът. Започнете да бъркате от центъра на кладенчето към периферията, загребвайки по малко брашно, докато постепенно се оформи топка тесто. Прехвърлете я върху набрашнен плот и омесете за около 5-7 минути, докато тестото се получи гладко, пухкаво и нелепнещо. Поставете го в дълбок съд, покрийте го с кърпа и го оставете на топло да втаса за 40-60 минути или докато удвои обема си.

Разделете втасалото тесто на 10 еднакви части. Всяка оформете на топче и поставете в плитка тава върху хартия за печене. При подреждането оставяйте по 2 см разстояние между топчетата и леко ги притиснете с длан. Покрийте тавата с кърпа и оставете хлебчетата отново да втасат за ~15 min.

Намажете с четка всяко от втасалите хлебчета със сместа от белтък и прясно мляко. Посипете ги със семената и ги изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25-30 минути или докато придобият светло златист цвят.

Оставете ги леко да изстинат и ги превърнете в най-умопомрачително вкусните сандвичи в галактиката. 🙂 Добър апетит!

Още апетитни и лесни за изпълнение рецепти за домашни сладкиши, десерти и солени печива можете да откриете в моята електронна книга „Уютни на вкус“, като си я поръчате от тук: https://payhip.com/b/9kjp.  

А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук и ме последвайте в Instagram

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s