
Разкривам тайната на един изключително лесен, но и чудно вкусен сладкиш с плодово-есенен вкус. 🍎🍐😋
Много обичам да ви показвам многофункционални рецепти. И тази е такава. Идеална е за обикновените дни, в които просто ви се хапва нещо сладко и лесно за забъркване. Подходяща е и за по-специални поводи – ако удвоите продуктите и изпечете тестото за блата на два пъти, би се получила прекрасна двуетажна торта.
Рецептата се приготвя във фамилията ни, откакто се помня. Запомнила съм сладкиша с прекрасния му аромат на ябълки и канела и наистина изкусителната му сочност. А това в комбинация и с вкусната глазура отгоре е просто у-ля-ля. 😍

Не познавам човек, който да го е опитал и да не му се е зарадвал. А ти ще го пробваш ли? 🙂
Необходими продукти за сладкиш с диаметър 25 см:
За блата:
3 яйца
1 ч.ч. захар (аз използвам кафява нерафинирана)
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
5 гр бакпулвер (1/2 пакетче)
1 1/2 ч.л. канела
2 големи ябълки, обелени, почистени от семките и нарязани на кубчета
2 круши (изберете хрупкав сорт), обелени, почистени от семките и нарязани на кубчета
За глазурата:
400 гр заквасена сметана
3 с.л. пудра захар
шепа орехови ядки, накълцани на дребно
Начин на приготвяне:
Смесете продуктите за блата в изброената последователност. Разбъркайте добре. Изсипете тестото във форма за печене (при мен с диаметър 25 см), покрита с хартия за печене, и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути или до приятен златист загар и суха клечка.

Оставете го да изстине напълно.
Смесете заквасената сметана с пудрата захар и разбъркайте добре на ръка. Поставете блата в подходящ съд за сервиране, разнесете глазурата равномерно отгоре, посипете с ореховите ядки и поднесете. Не е задължително сладкишът да престоява в хладилник, за да се напои преди сервиране, защото по начало си е сочен.
Добър апетит! 🙂
Още вкусни и лесни рецепти, подходящи за сезона, можете да откриете в моята електронна книга „Уютни на вкус“. Поръчайте си я тук 👉 payhip.com/b/9kjp .
А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук и ме последвайте в Instagram.