Какаово руло с кестенов крем

Рулото е поднесено върху плато, изработено от Milanov Wood Art.

Опитах кестени за първи път в Италия през 2014 г. Беше си любов от първа хапка! Оттогава всяка година нямам търпение да настъпи октомври, за да си изпека поне една тава 🙂 А ето, че тази година ги включих и в десерт. И то какъв! 😍

Това руло би се вписало прекрасно във всяка следобедна сбирка на кафе с приятелки. Има много нежен, ефирен вкус и един специфичен финес. Някак предразполага към сладки приказки 🙂 А, оказва се, леката сладост на кестеновите ядки са чудесна основа за десерти. Ако съм ви изкушила да опитате, рецептата пристига.

Необходими продукти:

За блата:

3 яйца

100 гр тъмна кафява захар

100 гр брашно

1 с.л. какао

1 равна к.л. бакпулвер

За крема:

250 гр ядливи кестени

200 мл животинска сметана

3 с.л. тъмна кафява захар

Отделно:

40 мл сварено кафе или прясно мляко

* Тъмно кафявата захар е известна още като захар Мусковадо. Умишлено я използвам в тази рецепта, заради дълбокия ѝ карамелен вкус, който допринася за разкоша на рулото. Може да се замени и с друга, според предпочитанията. 

Начин на приготвяне:

За блата разбийте с миксер яйцата с тъмно кафявата захар, докато удвоят обема си. Добавете брашното, предварително смесено с какаото и бакпулвера, и разбъркайте внимателно с шпатула, като внимавате сместа да остане пухкава и въздушна. Разстелете я равномерно върху плоска тава, покрита с хартия за печене, като оформите правоъгълник с размери приблизително 27х30 см. Изпечете блата за рулото в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 до 15 min. Веднага след изваждане от фурната прехвърлете блата заедно с хартията върху кухненска кърпа и още горещ го завийте на руло. Оставете го да изстине напълно, завит по този начин. 

Измийте кестените и направете малко кръстче с нож върху кората на всеки. Сварете ги във вряща вода за ~20 минути. Отцедете ги от водата, оставете ги настрана за 5 минути, докато спре да се вдига пара, и ги обелете още топли.

Поставете обелените кестени в блендер и ги смелете на паста заедно с 2-3 с.л. от животинската сметана за гладкост. Разбийте остатъка от сметаната с тъмно кафявата захар до твърди връхчета. Добавете кестеновата паста към разбитата сметана, бъркайки внимателно с шпатула, за да запазите крема пухкав. 

Развийте изстиналия блат от кърпата и го отделете от хартията, Напоете го с кафето/прясното мляко и го намажете равномерно с кестеновия крем. Завийте отново плътно на руло и го приберете в хладилник за поне 30 минути преди поднасяне. По желание поръсете с пудра захар.

Насладете се! 🙂

Още вкусни и лесни рецепти, подходящи за сезона, можете да откриете в моята електронна книга „Уютни на вкус“. Поръчайте си я тук 👉 payhip.com/b/9kjp .

А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук и ме последвайте в Instagram

rulo2

 

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s