
Завръщам се с пълна сила с големи новини и поредица от вкусни домашни рецепти с празничен дух. Ей сега ще ви разкажа! 🙂
Пиша тези редове почти подскачайки от вълнение, защото първата ми англоезична електронна книга с рецепти „Add Cozy to Taste“ е вече налице и в продажба в световната платформа amazon.com. Книгата съдържа 24+1 уютни, мили и топли рецепти за изкусителни сладки и солени печива, десерти и още нещо, всички те подправени с щипка балкански чар. ❤️ Посветих ѝ много време, внимание и любов, за да се получи така, както си я представях – подслаждаща небцето и душата. Ако ви е любопитно да я видите, можете да я поръчате от тук: https://amzn.to/37woN7v или пък да я препоръчате на онзи приятел чужденец, луд по българските вкусотии, например. 🙂 Същевременно, електронната ми книга с рецепти на български език „Уютни на вкус“ продължава да се продава по обичайния начин – на този адрес. Ако искате да си подарите колекция от симпатични изпитани рецепти, чудесни за споделяне и за похапване с топло одеялце и чаша чай на дивана, заповядайте да си я поръчате.
А сега – за сладките. Получиха се чудно вкусни – маслени, леко хрупкави и с букет от аромати (канела, кафе, орехи и мъничко портокалови корички), от които на мига ще си затананикате „Над смълчаните полета“. Минимум. 🎶😄 Другият им чар е, че се приготвят за раз-два-три – в една купа, без разточване, изрязване и допълнително суетене. Рецептата за тях е първата от малката поредица вкусотии с празничен дух, които съм ви подготвила и ще разкривам през следващите дни. Ще има и подаръци! 🎁 Затова ме последвайте в Инстаграм и Фейсбук, за да виждате новостите първи. А сега – маслени сладки с канела и кафе на вашето внимание.
Необходими продукти за 28 бр. сладки
200 гр брашно
100 гр пудра захар
1 равна ч.л. бакпулвер
1 равна ч.л. канела
1/2 ч.л. фино смляно кафе
2 щипки сушени портокалови корички
50 гр орехи, счукани на ситно
65 гр масло
1 яйце
пудра захар за овалване на готовите сладки – около 1/2 ч.ч.
Начин на приготвяне:
Смесете всички сухи съставки в дълбока купа. Разтопете маслото, оставете го леко да се охлади и го добавете към сухата смес заедно с яйцето. Разбъркайте всичко добре, докато се получи меко и гладко тесто. В зависимост от големината на яйцето може сместа да стане на едри трохи, вместо да се събере на топка. В този случай просто добавете няколко капки вода, за да го оформите. Трябва да бъде меко и приятно за работа, без да се разпада.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Късайте парчета от тестото, малко по-малки от орех, и ги оформяйте на топче. Наредете всички топчета върху тава, покрита с хартия за печене, на около 1,5 см разстояние едно от друго. Изпечете ги в загрятата фурна за около 15 минути или докато придобият много светло златист загар. Още топли ги оваляйте в пудрата захар.
Добър апетит! 🙂
За да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук и ме последвайте в Instagram.