Баници, хляб и солени печива

Най-меките хлебчета + Philly Cheesesteak сандвичи

Рецепта за меки хлебчета и известните Philly Cheesesteak сандвичи с тях.

Гмурвам се в 2021-а година с надеждата да е здрава и вълнуваща и с пълната готовност да ви вдъхновявам с много нови рецепти. Като първата за годината, с която поставям и началото на едно много вкусно приключение. Идвате ли с мен? 🙂

И така, мили приятели, тази година съм замислила чисто нова рубрика. Наричам я „Сандвичи открай света“. В нея ще ви представям най-любопитните и още по-ВКУСНИ рецепти за различни световноизвестни хлебчета, заедно с насоки как да ги превърнете в най-изкусителните сандвич класики, с които хората по цялото Земно кълбо облизват пръсти. Разбира се, в наш прочит. Накратко – тази година редом със сладките и солени изкушения тук, ще има и доста печене на хляб, питки и хлебчета, с които ще творим извънземно вкусни сандвичи. Да!!! 🤘 Ще ми помага мъжът ми и мой най-верен дегустатор – Динко 💖. С него открай време пътуваме из световната сандвич култура, така че определено имаме какво да ви покажем. Надяваме се да ви е интересно! 🙂

А сега за днешната рецепта. С нея ще овладеете магията на истински пухкавите сандвич хлебчета. От онези, които така добре попиват сосове и вкусове, че при всяка хапка сте все по-учудени как така не сте ги опитали по-рано. Текстурата им е плътна, коричката – леко дъвчаща. Наистина си струват всичките приготовления! С тях направихме и феноменални Philly Cheesesteaks. Това са сандвичи, зародили се във Филаделфия през 80-те години и след това покорили сърцата на цяла Америка, че и на прилична част от останалия свят. Приготвят се с хлебчетата от днешната рецепта (в оригинал наречени hoagie rolls) и пълнеж от тънки резени гриловано телешко, разтопено сирене и карамелизирани лук и чушки. Вкусът им е У-А-У.

За да не ви мъча повече със слюноотделящи описания, преминаваме към рецептата. Обръщам внимание на няколко уточнения към нея, които ви съветвам да погледнете, за да постигнете максимално добри резултати с хлебчетата.

Важни уточнения:

  • За тази рецепта е важно прецизното измерване на съставките. Препоръчвам ви да използвате кухненска везна;
  • За да постигнете характерната текстура на хлебчетата, използвайте пшенично брашно с поне 11% протеиново съдържание. Тази информация е поместена на всеки пакет с брашно, в таблицата с хранителни стойности. Аз разполагах с италианско тип „0“, което е с 13% съдържание на протеин, и използвах него;
  • Аз месих в електрически миксер, но тестото може да се замеси и на ръка със същия успех;
  • Много полезни и насоки за приготвяне на хлебчетата има в тази статия. Спрямо нея са адаптирани и количествата, посочени от мен по-долу.

Необходими продукти за 6 бр сандвичи:

За хлебчетата:

450 гр предварително пресято пшенично брашно с поне 11% протеиново съдържание

285 гр леко затоплена вода

7 гр суха мая

2 с.л. захар

1 ч.л. сол

40 гр масло, разтопено и леко охладено

2 с.л. прясно мляко за намазване на хлебчетата

За сандвичите:

350 гр крехко телешко месо

100 гр сирене проволоне или друго твърдо сирене, което се разтапя добре при загряване

карамелизиран лук – аз приготвих 2 малки глави

2 по-едри чушки – червена и зелена, изпечени на плоча или незалепващ тиган до съвсем лека карамелизация

Начин на приготвяне:

Отделих настрана 1 ч.ч. от подготвеното брашно. Останалото количество изсипах в купата на миксера. Направих кладенче в брашното и вътре изсипах водата, маята, захарта и солта. Пуснах миксера на ниска степен и го оставих да меси около 4 минути, докато се получи гладка и мека лепкава маса, която се „разлива“, без да запазва формата си. Ако месите на ръка, повторете същите стъпки, като бъркате на ръка с дървена лъжица.

Добавих маслото, отново пуснах миксера да меси на ниска степен и започнах да добавям заделеното брашно (1 ч.ч.) на части, докато тестото се събра на топка. Извадих го върху леко набрашнен плот и месих за кратко, докато стана напълно нелепнещо. Ако е добре омесено, ще можете да различите и конци в тестото. Поставете го в набрашнена купа, покрийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса на топло за 30 до 60 минути, докато удвои обема си.

Натиснете втасалото тесто с ръка, за да излезе всичкият въздух. Извадете го върху леко набрашнен плот, разточете го с ръце на дебел фитил и го разделете на 6 равни части. Набрашнете отново леко плота. Всяка от шестте части тесто разстелете с ръце на правоъгълник с приблизителни размери 12х20 см. Прегънете правоъгълника напречно три пъти, все едно сгъвате писмо:

Оформяне на хлебчета за сандвичи. CherryBakery.eu ©

Получават се продълговати рулца. Сгънете навътре краищата на всяко. Обърнете оформените хлебчета със сгъвките надолу, притиснете ги леко с ръце, за да станат плоски и дълги приблизително 15 см и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго.

Покрийте оформените хлебчета с чиста кърпа и ги оставете да втасат за около 20 минути на топло, докато удвоят обема си. Загрейте фурната на 180 градуса.

След като хлебчетата втасат, с остър нож направете надлъжен разрез върху всяко:

Намажете ги с прясно мляко и ги изпечете до златиста коричка за 15-20 минути.

Подготовка на сандвичите:

Овкусете телешкото със сол и черен пипер и го сложете във фризер за около 20 минути, за да стегне леко. С остър нож го нарежете на възможно най-тънките филийки. Изпечете го до пълна готовност на плоча или в незалепващ тиган без мазнина. Когато е готово, извадете го върху дъска или чиния и веднага подредете отгоре избраното сирене, нарязано на тънки резени, за да се разтопи.

Сервирайте хлебчетата с топлото телешко и карамелизираните лук и чушки и си сглобете най-умопомрачително вкусните сандвичи. 😍

Добър апетит!

За да не пропуснете и следващите рецепти за хлебчета и сандвичи открай света, последвайте ме в Instagram, харесайте страницата ми във Фейсбук и последвайте блога ми от червения бутон „Последвай Cherry Bakery“, поместен отстрани или най-долу на тази страница.

Ако пък ви се хапва нещо сладко, в електронната ми книга с рецепти ще откриете много уютно-вкусни идеи. Поръчайте си я тук: https://payhip.com/b/9kjp.

Реклама

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s