
Поредицата „Сандвичи открай света“ продължава с една доста апетитна рецепта в италиански дух. Лесна и чудесна за лежеееерно похапване със семейство и приятели.
Fantastico! – така би възкликнал всеки италианец, опитвайки хапка от вкусна пиадина. 🙂
А какво е всъщност пиадина? Това е италианска плоска питка, подобна на нашите пърленки. Прави се от безквасно тесто и се пече върху гореща керамична плоча. Приготвянето ѝ датира от XIV век и е традиционно за северната част на Ботуша и по-конкретно за регион Романя, част от днешната област Емилия-Романя. Може да се опита под формата на улична храна – като сандвич със солена или сладка плънка.
И понеже ние с Динко, а пък и малкото ни наследниче, изпитваме гигантска любов към италианските вкусове, пресъздадохме тази италианска сандвич класика за вас. ❤️ Рецептата ни за пиадина е втората от рубриката „Сандвичи открай света“, в която ще се разхождаме виртуално до различни кътчета на света и ще приготвяме характерни сандвичи от тях в наш прочит, от-до.
В оригинал пиадина хлебчетата се замесват от брашно, сол, вода и зехтин. Без набухвател. Аз ги направих с 50:50 вода и прясно мляко, защото стават някак по-мекички.
Харесваме ги, защото стават бързо и са чудесни за брънч. Няколко такива питки, едно голяяямо плато с любими колбаси, сирена, свежи зеленчуци и можете да си откарате часове наред във вкусно хапване и сладки приказки с любими хора. Лежерно, вкусно и споделено – точно както италианците го правят. 🙂
Ако сме ви заинтригували и вече планирате следващото пиадина угощение, ето и как да си гo направите. Рецептата е от книгата „Bread From Around the World: 55 Classic Recipes“ с добавка на прясно мляко, както вече споменах.
Необходими продукти за 4 пиадини с диаметър 20 см:
175 гр (около 1 1/2 ч.ч.) бяло брашно + още 3-4 с.л. за доомесването
1 равна ч.л. сол
1 с.л. зехтин
55 мл хладка вода
50 мл хладко прясно мляко
За гарниране на сандвичите:
колбаси по избор – прошуто, мортадела, саламчета
моцарела
резени пресни домати
листа рукола или микс от зелени салати
по желание: песто за допълнителна сочност
Начин на приготвяне:
Сложете брашното в дълбока купа. Смесете го със солта, разбъркайте и направете кладенче в средата. Вътре изсипете водата, прясното мляко и зехтинът и започнете да бъркате с лъжица, докато тестото се събере на топка. Извадете го върху набрашнен плот и доомесете за още 5 минути, добавяйки по малко допълнително брашно, докато стане съвсем гладко и спре да лепне. Поставете тестото в съд, покрийте го с кърпа и го оставете да почине за 20 минути.
Сложете незалепващ тиган да загрее на умерено силен огън (при нас – на степен 8 от 12). Разделете тестото на 4 еднакви топчета. Поставете ги върху леко набрашнен плот и разточете всяко на плоска питка с диаметър 20 см. Изпечете ги в загрятия тиган за около 40 секунди до минута на всяка страна, докато придобият приятен „петнист“ загар.
Сервирайте пиадините топли и ги гарнирайте с колбаси, моцарела и пресни зеленчуци. Ние сглобихме нашите с италианска мортадела с шам фъстък, любимите ни пушени саламчета, резени моцарела, домати и микс от салати.
Накрая поръсете с малко песто за разкош, прегънете на две и… НАПАДАЙТЕ! 🙂
За да не пропуснете и следващите рецепти за хлебчета и сандвичи открай света, последвайте ме в Instagram, харесайте страницата ми във Фейсбук и последвайте блога ми от червения бутон „Последвай Cherry Bakery“, поместен отстрани или най-долу на тази страница.
Ако пък ви се хапва нещо сладко, в електронната ми книга с рецепти ще откриете много уютно-вкусни идеи. Поръчайте си я тук: https://payhip.com/b/9kjp.
If you like my blog and recipes, my debut e-cookbook in English may be interesting for you as well. Order „Add Cozy to Taste: 24+1 Recipes With a Balkan Touch to Sweeten Up Your Palate and Soul“ on Amazon HERE.