Баници, хляб и солени печива, Сладкиши

Пиадина

Пиадина - италиански плоски питки и вкусни сандвичи с тях по рецепта от CherryBakery.eu

Поредицата „Сандвичи открай света“ продължава с една доста апетитна рецепта в италиански дух. Лесна и чудесна за лежеееерно похапване със семейство и приятели.

Fantastico! – така би възкликнал всеки италианец, опитвайки хапка от вкусна пиадина. 🙂

А какво е всъщност пиадина? Това е италианска плоска питка, подобна на нашите пърленки. Прави се от безквасно тесто и се пече върху гореща керамична плоча. Приготвянето ѝ датира от XIV век и е традиционно за северната част на Ботуша и по-конкретно за регион Романя, част от днешната област Емилия-Романя. Може да се опита под формата на улична храна – като сандвич със солена или сладка плънка. 

И понеже ние с Динко, а пък и малкото ни наследниче, изпитваме гигантска любов към италианските вкусове, пресъздадохме тази италианска сандвич класика за вас. ❤️ Рецептата ни за пиадина е втората от рубриката „Сандвичи открай света“, в която ще се разхождаме виртуално до различни кътчета на света и ще приготвяме характерни сандвичи от тях в наш прочит, от-до.  

В оригинал пиадина хлебчетата се замесват от брашно, сол, вода и зехтин. Без набухвател. Аз ги направих с 50:50 вода и прясно мляко, защото стават някак по-мекички. 

Пиадина - италиански плоски питки.

Харесваме ги, защото стават бързо и са чудесни за брънч. Няколко такива питки, едно голяяямо плато с любими колбаси, сирена, свежи зеленчуци и можете да си откарате часове наред във вкусно хапване и сладки приказки с любими хора. Лежерно, вкусно и споделено – точно както италианците го правят. 🙂 

Ако сме ви заинтригували и вече планирате следващото пиадина угощение, ето и как да си гo направите. Рецептата е от книгата „Bread From Around the World: 55 Classic Recipes“ с добавка на  прясно мляко, както вече споменах. 

Необходими продукти за 4 пиадини с диаметър 20 см:

175 гр (около 1 1/2 ч.ч.) бяло брашно + още 3-4 с.л. за доомесването

1 равна ч.л. сол

1 с.л. зехтин

55 мл хладка вода

50 мл хладко прясно мляко

За гарниране на сандвичите: 

колбаси по избор  – прошуто, мортадела, саламчета 

моцарела

резени пресни домати 

листа рукола или микс от зелени салати

по желание: песто за допълнителна сочност

Начин на приготвяне: 

Сложете брашното в дълбока купа. Смесете го със солта, разбъркайте и направете кладенче в средата. Вътре изсипете водата, прясното мляко и зехтинът и започнете да бъркате с лъжица, докато тестото се събере на топка. Извадете го върху набрашнен плот и доомесете за още 5 минути, добавяйки по малко допълнително брашно, докато стане съвсем гладко и спре да лепне. Поставете тестото в съд, покрийте го с кърпа и го оставете да почине за 20 минути. 

Сложете незалепващ тиган да загрее на умерено силен огън (при нас – на степен 8 от 12). Разделете тестото на 4 еднакви топчета. Поставете ги върху леко набрашнен плот и разточете всяко на плоска питка с диаметър 20 см. Изпечете ги в загрятия тиган за около 40 секунди до минута на всяка страна, докато придобият приятен „петнист“ загар. 

piadina in the making

Сервирайте пиадините топли и ги гарнирайте с колбаси, моцарела и пресни зеленчуци. Ние сглобихме нашите с италианска мортадела с шам фъстък, любимите ни пушени саламчета, резени моцарела, домати и микс от салати. 

Накрая поръсете с малко песто за разкош, прегънете на две и… НАПАДАЙТЕ! 🙂 

За да не пропуснете и следващите рецепти за хлебчета и сандвичи открай света, последвайте ме в Instagram, харесайте страницата ми във Фейсбук и последвайте блога ми от червения бутон „Последвай Cherry Bakery“, поместен отстрани или най-долу на тази страница.

Ако пък ви се хапва нещо сладко, в електронната ми книга с рецепти ще откриете много уютно-вкусни идеи. Поръчайте си я тук: https://payhip.com/b/9kjp

If you like my blog and recipes, my debut e-cookbook in English may be interesting for you as well. Order „Add Cozy to Taste: 24+1 Recipes With a Balkan Touch to Sweeten Up Your Palate and Soul“ on Amazon HERE

piadina-closeup-label-смалл

Реклама

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s