
Баба грижливо е запазила красива колекция картички с рецепти за тестени десерти, отпечатани през 1984 г. Попадна ми наскоро и е истинско съкровище! Печените бухти, за които ще ви разкажа днес, са част от нея. Мекички като облачета и с аромат на масло, те могат да бъдат душата на една чудесна закуска. Само вижте този апетитен блясък! 😋
За какво се сещате, когато чуете думичката „бухти“? Аз – за съботите от детството ми, когато баба ни ги приготвяше. Омесваше содено тесто като за мекички, разточваше го и изрязваше кръгчета с малка чашка. После пържеше най-вкусните бухтички, а остатъкът от тестото нарязваше в произволни форми, от които пък се получаваха бухтички – животни. Най-любимо ми беше да определям на кое животно прилича всяка, преди да я хапна. 😁 20+ години по-късно все така обичам бухти, но, да си призная, никога съм ги приготвяла собственоръчно. Може би затова бях толкова впечатлена от точно тази рецепта сред картичките. Хареса ми, че не се пържи, и о-йеее – реших го. Ще ядем бухти!
Получи се доста апетитен резултат. Вкусът не е съвсем на класическа бухтичка – наподобява по-скоро този на много пухкава кифличка с мармалад. Тестото е козуначено – с жълтъци, прясно мляко и масло – стои въздушно след изпичане и ухае чудесно.

Самото тeсто не е твърде сладко. В комбинация с мармаладения център обаче се получава точно толкова сладост, колкото ѝ трябва на една бухтичка, според моите критерии. И така – ако съм ви изкушила и вече ви се хапват пухкави кифличко-бухти на закуска скоро, вижте как да си ги спретнете.
Необходими продукти
/адаптирани от оригиналната рецепта за бухти – колекция картички с рецепти „Тестени сладкиши“, изд. „Меркур“, Прага, 1984 г./
500 гр брашно + 3-4 с.л. допълнително за обрашняване
280 гр прясно мляко
7 гр суха мая
3 жълтъка
80 гр захар
ванилов екстракт/ванилова захар – на вкус
80 гр масло, разтопено – за тестото
20 гр масло, неразтопено – за намазване
200 гр гъст мармалад по избор
По желание: пудра захар за поръсване на готовите бухти
Начин на приготвяне:
Затоплете леко прясното мляко. Отделете 100 гр от него и разтворете вътре маята, 1 ч.л. от захарта и 1 с.л. от брашното. Разбъркайте, покрийте съда и го оставете настрана, докато сместа удвои обема си.
Разбийте жълтъците с останалото прясно мляко, ваниловия екстракт и захарта. Добавете брашното и разтопеното масло и замесете гладко, меко и еластично тесто. За целта аз използвах миксер с приставки за тесто, но може да се замеси и на ръка. Оформете го на топка, сложете го в дълбока купа, покрийте го с кърпа и го оставете на топло да втаса, докато удвои обема си (обикновено това отнема около час),
Втасалото тесто разточете на голям правоъгълник с дебелина 1 см и го нарежете на 24 квадрата. Във всеки квадрат поставете по 1 ч.л. мармалад. Загънете краищата навътре и ги прищипете, така че да се получи кръгло пакетче и да не остават пролуки, откъдето може да изтече пълнежът. Така оформените бухти подредете със сгъвките надолу в предварително намазана с масло тава. Покрийте тавата с кърпа и я оставете на топло за повторно втасване, докато бухтите удвоят обема си. Изпечете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 до 30 минути или докато придобият приятен златист цвят.
Извадете ги от фурната и веднага ги намажете с масло. След като изстинат, по желание можете да ги поръсите и с пудра захар.
Да ви е сладко! 🙂
Ако харесвате рецептите и блога ми, насладете се и на кулинарната ми книга „Уютни на вкус“ . Поръчайте си я в електронен вариант тук: https://payhip.com/b/9kjp и си изпечете нещо уютно-вкусно.
A за да не пропуснете и следващите хрумки тук, последвайте ме в Instagram, харесайте страницата ми във Фейсбук и последвайте блога ми от червения бутон „Последвай Cherry Bakery“.
If you like my blog and recipes, my debut e-cookbook in English may be interesting for you as well. Order „Add Cozy to Taste: 24+1 Recipes With a Balkan Touch to Sweeten Up Your Palate and Soul“ on Amazon HERE.
Mmmm …Звучи вкусно , изглежда прекрасно ! Май ми замириса на разкошшш!!! 🙂 Благодарим за хубавата идея !!!
ХаресвамХаресвам