Баници, хляб и солени печива

Bao Buns – вкусни хлебчета, приготвени на пара + сандвичи с тях

Вълнуващото ни пътешествие в рубриката Сандвичи открай света“ този път ни отвежда на азиатския континент. Ще си приготвим пухкави хлебчета по интересен начин, придружени със свежа, цветна, сладко-пикантна и много вкусна плънка. Готови? СТАРТ! 🙂

С моя Динко отдавна сме хвърлили око на тези bao buns. Това са малки пухкави хлебчета, сладникави на вкус и прегънати в средата, които в оригинал се приготвят в бамбукови кошници на пара, над вряща вода. Типични са за китайската кухня, като се смята, че са възникнали на територията на Тайван. Именно тайвански специалитет е и gua bao – най-известният по тези ширини сандвич с гореописаното хлебче + плънка от пикантно свинско шкембе и различни зеленчуци.

Като едни любопитни към храната географи (не съм ви казвала, но и двамата сме завършили географска паралелка в гимназията – тази рубрика хич не е случайна! 😀 ), проучихме, тествахме, оценихме и заключихме – ще направим хлебчетата максимално близки до автентичните, само че със сода за хляб, вместо мая, а за плънката ще импровизираме с нещо в наш стил. Елиминирахме шкембето като опция, но пък се сетихме за легендарната „фалшива“ шкембе чорба, която се прави с гъби кладница. И бинго! Решено – ще напълним хлебчетата с пикантна кладница и много зеленчуци, сладък чили сос и мъничко сусам за хрупкавост. Получи се прекрасен бум от вкусове – сладко-пикантно, хрупкаво и свежо. А хлебчетата са върхът! Хареса ни, че сладят, и са много мекички. Не бяхме опитвали подобни досега. 🙂

Препоръчваме горещо да пробвате и вие – ще си имате същински пролетен пир с нещо много цветно, апетитно и любопитно. А ако ви притеснява, че нямате кошница или уред за готвене на пара, прочетете рецептата по-долу, където давам идея как да се справите с подръчни материали.

Необходими продукти за 12 малки сандвича

/рецептата за хлебчетата е адаптирана от тази на whattocooktoday.com, с леки промени/

За хлебчетата:

340 гр бяло брашно

20 гр натурално пшенично нишесте

60 гр захар

1/2 ч.л. сол

7 г бакпулвер

3 ч.л. оцет

1 с.л. олио + още 1-2 с.л., които да използвате при оформянето

170 мл хлaдко прясно мляко

За плънката:

400 гр гъби кладница

1 с.л. масло

1 с.л. сладък чили сос

2 с.л. соев сос

малка скилидка чесън

щипка сушен джинджифил

щипка лют пипер

За гарниране:

листа зелена салата

краставица, нарязана на тънки пръчици

морков, нарязан на тънки пръчици

сладък чили сос

сусам

перца пресен лук, нарязани

Начин на приготвяне:

Сложете брашното, нишестето, солта и захарта в дълбока купа. Разтворете бакпулвера в оцета и го добавете към сухите съставки. Започнете да добавяте прясното мляко постепенно с непрекъснато бъркане, докато тестото се събере на топка. Можете да бъркате с миксер с приставки за тесто или на ръка. Извадете топката тесто на плота и я премесете с няколко движения, докато стане еднородна и спре да лепне. При нужда набрашнете леко плота. Покрийте готовото тесто с кърпа и го оставете да почине за 15-20 минути.

През това време можете да си приготвите плънката, като задушите почистените и нарязани на лентички гъби в маслото, заедно с пресования чесън, соевия сос, чили соса и подправките. Гответе, докато течността изври, и свалете от котлона.

Готвене на хлебчетата:

➡️ За да приготвите хлебчетата на пара, ще ви е нужен съд с вряща вода, приспособление, на което да ги подредите, и хартия за печене. Аз използвах метална кошница със сгъваеми страни, на която обикновено готвя зеленчуци.

➡️ Някои мултикукъри имат специални приставки за готвене на пара, които също могат да се ползват.

➡️ А можете да си направите и поставка от подръчни материали – например от еднократна алуминиева тавичка, която да влиза плътно в наличната ви тенджера, като я надупчите с шишче по дъното и стените и я поставите върху топлоустойчива чаша или купа с по-голям диаметър, за да стои стабилно. Процедирате така:

  • Поставяте чашата или купата на дъното на тенджерата;
  • Наливате толкова вода, че като заври, да не може да докосва поставката от алуминиевата тавичка, т.е да са на поне 2-3 см отстояние;
  • А след това слагате поставката отгоре. Запазете си това приспособление, за да можете да си го използвате да готвене на пара и след тази рецепта. ♻️

Сипете вода в тенджера и я сложете да заври заедно с приспособлението за готвене на пара. За количеството на водата се водете по гореописаните инструкции – нивото ѝ трябва да е на поне 2-3 см отстояние от дъното на кошницата или поставката, която ще използвате.

Разделете тестото на 12 топчета, големи приблизително колкото тези за пинг-понг. Всяко топче разточете на кръг с диаметър 5-6 см и го поставете върху парче хартия за печене. Намажете всеки кръг съвсем фино с олио, прегънете през средата и натиснете отгоре леко с ръка.

След като водата заври, намалете котлона на умерено силен (при мен – на степен 8 от 10) и подредете върху поставката хлебчетата заедно с хартията за печене на поне 2 см разстояние едно от друго. Покрийте тенджерата с чиста памучна кърпа и след това с капак. В моята кошница се събираха по 4 броя, така че ги приготвих на 3 пъти.

След точно 10 минути хлебчетата ще са готови, бухнали, а някои и леко напукани отгоре. Извадете ги внимателно от тенджерата (все още ще излиза гореща пара, която може да ви изгори!) и ги оставете да изстинат.

Сглобете сандвичите, като разтворите всяко хлебче, сложите вътре лист зелена салата, лъжица от гъбите, пръчици морков и краставица, и поръсите със сусам и пресен лук. Можете да добавите още сладък чили сос или друго пикантно по желание. Препоръчвам да ги хапвате непосредствено след приготвяне – хлебчетата са най-вкусни съвсем пресни.

Добър апетит! 🙂

Ако нашата сандвич рубрика ви харесва, споделете рецептата и с приятели. 🙌

А в случай че обичате да печете и харесвате електронни книги, поръчайте си Уютни на вкус – първата е-книга с уютно-вкусни рецепти на CherryBakery.eu 📗🍒

Последвайте ме в Instagram и Facebook, за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки тук. 🔜🆕🆒

Реклама

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s