
С чаровно свежия си вкус и цветен завършек, тези мънички сладости са идеално попълнение към всяка великденска трапеза. Хайде да си ги направим заедно!
Преди време ви показвах тези тарали, помните ли? Е, днешната рецепта е сладка тяхна вариация. Характерна е за региона Кампания в Италия и се приготвя като задължителна част от тамошното великденско меню. Знаете за безграничната ми любов към италианската кухня (разказвам за нея във всичките си репродукции на италиански рецепти тук) и прочитайки за тези сладки, вече вадех продуктите от шкафа.

Сладките представляват малки гевречета от хрупкаво маслено тесто с деликатен лимонов вкус. Имат и страхотна глазура, отново лимонова, която направо изстрелва в друго измерение. Шарените захарни поръски пък им придават закачливост и ги правят подходящи за всяка пъстра великденска маса. За да си ги хапнете с апетит и настроение 🙂
И така – ако искате тази година да разнообразите традиционните великденски курабийки с нещо по-различно, ето и рецептата, адаптирана от Giadzy.com:
Необходими продукти за 50 бр сладки:
2 яйца
1/2 ч.ч. кристална захар
85 гр масло, разтопено
1 ч.л. настъргана лимонова кора (изберете лимони с годна за консумация кора)
1 ч.л. ванилов екстракт или ванилова захар
2 ч.л. прясно изцеден лимонов сок
2 1/2 ч.ч. брашно
1 1/2 равни ч.л. бакпулвер
За глазурата:
1/2 ч.ч. фина пудра захар
1 с.л. вода
2 ч.л. прясно изцеден лимонов сок
1/2 ч.л. настъргана лимонова кора
цветни захарни поръски за украса
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта в дълбока купа. Добавете леко охладеното разтопено масло, лимоновия сок, ванилията, лимоновата кора и брашното, предварително смесено с бакпулвера. Разбъркайте, докато тестото се събере на топка. Ако стане твърде сухо (това зависи от големината на яйцата), добавете 1-2 с.л. студена вода, за да го съберете. Извадете го върху леко набрашнен плот и го премесете 3-4 пъти с ръце, докато стане гладко и хомогенно.
Разделете тестото на 4 равни части. Всяка от тях разточете с ръце на фитил с дебелина 1-1,5 сантиметра. Нарежете всеки фитил на парчета по около 4 см всяко. От тези къси фитили формете гевречета, като съберете двата края и леко ги притиснете един към друг, за да загладите ръбчето.

Така оформените гевречета подредете върху тава с хартия за печене, като спазвате около половин сантиметър разстояние едно от друго. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до светло златисто (за около 15 мин). Оставете сладките да изстинат напълно.
Смесете продуктите за глазурата, като разбиете добре, за да стане напълно гладка. Потопете вътре горната част на всяко геврече и украсете със захарни поръски. Оставете глазурата да изсъхне изцяло и поднесете.
Да ви е весело и сладко на душите! 🙂
Aко търсите вдъхновение за още великденски вкусотии, надникнете ТУК.
Дебютната ми книга с рецепти „Уютни на вкус“ също не е за изпускане. Поръчайте си я в електронен вариант тук: https://payhip.com/b/9kjp и си пригответе нещо уютно-вкусно.
A за да не пропуснете и следващите хрумки тук, последвайте ме в Instagram, харесайте страницата ми във Фейсбук и последвайте блога ми от червения бутон „Последвай Cherry Bakery“.
If you like my blog and recipes, my debut e-cookbook in English may be interesting for you as well. Order „Add Cozy to Taste: 24+1 Recipes With a Balkan Touch to Sweeten Up Your Palate and Soul“ on Amazon HERE.
