Баници, хляб и солени печива

Лесни крекери от точени кори

Крекери от точени кори - лесна рецепта за Великден и великденската трапеза.

Най-любимата ми част от всяко празнично меню са разядките. И, разбира се, нещо, с което да си ги хапвам. Днес ви давам идея точно за такова нещо – хрупкаво, леко, вкусно и изумително лесно за направа. Домашни крекери от точени кори!

Споделям ви тези крекери броени дни преди Великден, защото са нещо симпатично и различно, което можете да приготвите като част от менюто за семейството и близките си. Поднесени с различни разядки и дипове са чудесна и лека „загрявка“ за коремчетата преди по-сериозните блюда.

Измислих си рецептата в един слънчев ден, когато приготвих банички за закуска на моите хора и ми остана една точена кора (аз ползвам БИТАС, те са 3 в пакет). А пък от тази една кора взе, че се получи цяла купа крекери. Много ни харесаха! Могат да се хапват и като чипс, а и да се поръсят върху салата или супа вместо крутони.

По-долу ви предлагам два различни вкуса, които можете да придадете на крекерите. Но, на практика, възможостите са безкрайни – можете да ги приготвите и с ваши любими подправки. Носят на експерименти 🙂 Ето как се правят.

Необходими продукти:

1 пакет Точени кори, препечени на сач (аз използвам БИТАС)

50 мл зехтин

100 гр моцарела за пица, кашкавал или друго твърдо сирене по избор

сол

сушен риган

чесън на прах

сминдух

червен пипер

Начин на приготвяне:

Разстелете корите. Намажете всяка равномерно с фин слой зехтин.

  • За крекери със средиземноморски вкус: поръсете със сушен риган, чесън на прах и малка щипка сол.
  • За крекери с балкански вкус: поръсете със сминдух, червен пипер и малка щипка сол.

След като овкусите по желания начин, поръсете съвем рехаво с моцарела, настъргана на най-ситното ренде, с което разполагате. Сгънете кората през средата и притиснете добре с ръце, за да слепнат двете половини. Намажете фино със зехтин и отгоре и настържете равномерно моцарела, отново на най-ситното ренде. С остър нож нарежете на крекери, приблизително 3х3 см. Повторете същото и с другите две кори.

Подредете подготвените крекери в тава, покрита с хартия за печене, и изпечете в предарително загрята на 210 градуса фурна с вентилатор до златист загар (при мен отне не повече от 5-6 минути).

Готовите крекери поднесете с любими разядки или сосове за топене. Отиват си много и с песто.

От една кора се получават 90-100 броя крекери.

Да ви е сладко! И весели празници 🙂

Още лесни и интересни рецепти за великденската трапеза вижте ТУК.

A за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, последвайте ме в Instagram, харесайте страницата ми във Фейсбук и последвайте блога ми от червения бутон „Последвай Cherry Bakery“.

Ако харесвате моите рецепти, моята дебютна книга „Уютни на вкус“ също ще Ви е интересна. Поръчайте си я в електронен формат на този адрес:  https://payhip.com/b/9kjp и си пригответе нещо уютно-вкусно.

If you like my blog and recipes, my debut e-cookbook in English may be interesting for you as well. Order „Add Cozy to Taste: 24+1 Recipes With a Balkan Touch to Sweeten Up Your Palate and Soul“ on Amazon HERE

Реклама

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s