
Ако мисълта за торта “Гараш” ви блазни, то гарантирам, че опитате ли я в домашен вариант, ще я заобичате още повече. Днес ще ви разкажа как я приготвям аз.
Най-впечатляващото в тортата “Гараш” за мен е това, че е създадена в България. Сладкарят Коста Гараш я измисля в края на ХIX век започва да я приготвя в голям хотел в Русе, а след това и в София. Уикипедия твърди, че изобретена в качеството си на българска версия на торта „Сахер“. „Гараш“ е с наситен шоколадов вкус и без брашно, което прави рецептата ѝ подходяща за хора с режим на хранене без глутен. А и за всички любители на шоколада.
Ако ме следвате в Инстаграм, сте видели, че май месец беше много наситен с торти за мен – направих общо 4 за рожденици във фамилията – и “Гараш” беше една от тях. Подчертавам, че това не е оригиналната рецепта, но ще ви предложа моя вариант, който съм отработила във времето и бих казала, че е много сполучлив и вкусен. Използвам точно 4 белтъка за блатовете, приготвям крема без сурови яйца и в по-голямо количество, което прави моята версия малко по-различна от широко разпространената, но пък се получава някак по-креместа и сочна торта. А така определено ми харесва повече. ❤️😋
Готови ли сте да се шоколизираме?
Необходими продукти за торта с диаметър 23 см:
За блатовете:
4 белтъка
150 гр захар
200 гр почистени орехови ядки
За крема:
430 мл сладкарска сметана
150 гр течен шоколад
По желание: 2-3 с.л какао допълнително
За глазурата:
100 гр черен шоколад
70 мл сладкарска сметана
За украса:
2 с.л. шоколизиран слънчоглед със зелена глазура /може да се замени с натрошени орехови ядки или кокосови стърготини по желание/
Начин на приготвяне:
Разбийте белтъците със захарта на твърд сняг. Блендирайте/накълцайте орехите на фини парченца и ги прибавете към белтъците, като объркате всичко внимателно с шпатула, за да запазите обема на сместа.
Загрейте фурната на 170 градуса. Върху хартия за печене очертайте кръг с диаметър 23 см. Разделете сместа на 5 равни части.
Обърнете хартията с очертанията надолу и разстелете 1/5 от белтъчно-ореховата смес в кръга на тънък пласт, спазвайки очертанията. Аз очертавам по два кръга на голям лист хартия за печене и пека блатовете по два наведнъж в плитката тава от фурната – за 15-20 минути, до светло златисто.
Оставете петте блата да се охладят напълно и внимателно ги отделете от хартията.
За крема разбийте сладкарската сметана на твърд сняг. Смесете я с течния шоколад, бъркайки внимателно. Аз добавям и 2-3 с.л. какао на прах допълнително, за да подсиля цвета и вкуса на крема. Тази стъпка е пожелателна – може да я пропуснете, ако на вас ви харесва и така. Оставете готовия крем да се охлади в хладилник за 1 час и преминете към сглобяване на тортата.
Вземете първия блат, намажете го с 1/5 от крема и поставете отгоре втори. Отново намажете с крем и повторете последователността, докато блатовете свършат. Измажете тортата отгоре и отстрани с остатъка от крема.
Пригответе глазурата, като загреете сметаната до точка малко преди кипване. Сложете вътре начупения черен шоколад и разбъркайте, докато се получи гладък и лъскав ганаш. Измажете с него тортата отгоре и отстрани и украсете със зелен шоколизиран слънчоглед или друго по избор, като оформите кант на 2 см от ръба.
Оставете тортата в хладилник да стегне за поне 3-4 часа. Нарежете я на тънки или пък по-солидни 😉 парчета и ѝ се насладете с небце, сърце и душа. 🙂
Oще мои любими рецепти за торти можете да разгледате ТУК.
A за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, последвайте ме в Instagram, харесайте страницата ми във Фейсбук и последвайте блога ми от червения бутон „Последвай Cherry Bakery“.
Ако харесвате моите рецепти, моята дебютна книга „Уютни на вкус“ също ще Ви е интересна. Поръчайте си я в електронен формат на този адрес: https://payhip.com/b/9kjp и си пригответе нещо уютно-вкусно.
If you like my blog and recipes, my debut e-cookbook in English may be interesting for you as well. Order „Add Cozy to Taste: 24+1 Recipes With a Balkan Touch to Sweeten Up Your Palate and Soul“ on Amazon HERE.
