
Тази торта е с пухкав пандишпанов блат, крем от цедено мляко и сочни, дъхави плодове. Бърза и непретенциозна, тя събира цялото лято в себе си. Прави се, както би казал Хорст Фукс от WS Teleshop – „лесно като детска игра“. Защото (все още) е август и е хубаво да имаме от всичко – и време за приключения, и десерт, отлежаващ в хладилника за след това :).
„Sheet cake“ означава торта, приготвена в тава. Обикновено едноетажна, завършена директно в съда, в който е изпечен блатът. Удобна е за направа, защото ви спестява времето за сглобяване и измазване, което неизбежно ви е нужно за една класическа торта на етажи. Същевременно може да се направи красива и цветна – с декорация от всякакви сезонни плодове. Друг плюс е, че може да ви подсигури много порции – идеален десерт за летни градински партита с повече гости. Чудна торта е и за летен рожден ден, например. 🙂 Изпитала съм я многократно с всякакви плодови комбинации отгоре – досега няма някой, който да не я е харесал. И винаги си връщам тавата празна. 😉 А да напоя блата със сок от бял бъз си остава моето сладкарско откритие номер 1 този сезон. Получава се страхотен вкус – летен и свеж. 💛

Пускам ви рецептата, за да я изпробвате и вие, като ще дам два варианта за гарниране/украса. Който и да опитате, ще ви се услади. Сигурна съм! 🙂
Необходими продукти за торта с размери ~30х20 см, за 10-12 парчета*
За блата:
3 яйца
3/4 ч.ч. захар
1 равна каф. лъжичка бакпулвер
ванилия /екстракт или на прах/ – на вкус
3/4 ч.ч брашно
За крема:
500 гр цедено кисело мляко
3-4 с.л. пудра захар (или на вкус)
За украса:
Вариант 1: резени праскови, кайсии и зрънца грозде без семки
Вариант 2: боровинки, резени лайм и листенца мента
Други:
сок от бял бъз за напояване на блатовете – аз използвам 2 с.л. сироп, разредени с 3/4 ч.ч. вода.
Малка бучка масло за намазване на тавата
Начин на приготвяне:
За блата разбийте с миксер яйцата със захарта и ванилията до получаването на бледа пухкава смес, утроила обема си. Смесете брашното с бакпулвера и добавяйте на части към яйцата, като бъркате внимателно на ръка, за да запазите обема на тестото. Когато брашното е напълно усвоено и сместа е гладка, намажете с масло подходяща дълбока тава. Изсипете вътре сместа за блата и го изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 мин. Когато сместа спре да се мърда при разклащане на тавата и клечка, забита в средата на блата, излезе суха, можете да го извадите от фурната. Оставете блата да изстине напълно.
За крема разбъркайте цеденото мляко с пудрата захар.
Отделно си пригответе сока от бял бъз. Сиропирайте с него изстиналия блат. Покрийте равномерно с крема и оставете тортата да стегне в хладилник за 3 часа.
Изберете комбинацията плодове, която ще ви се услади най-много, нарежете ги на парченца и покрийте с тях тортата отгоре. За последната, която правих, използвах изключително сладки български праскови и кайсии + зрънца бяло грозде без семки. Получи се разкошно!
А така изглежда вариантът с боровинки, лайм и мента. Също много свеж и вкусен. 🙂

Пожелавам ви сладък остатък от лятото!
За още вдъхновение за летни торти и десерти разгледайте ТУК.
*За повече парчета, увеличете дозата пропорционално и използвайте по-голяма тава.
За да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, последвайте ме в Instagram, харесайте страницата ми във Фейсбук и последвайте блога ми от червения бутон „Последвай Cherry Bakery“.
Ако харесвате моите рецепти, моята дебютна книга „Уютни на вкус“ също ще Ви е интересна. Поръчайте си я в електронен формат на този адрес: https://payhip.com/b/9kjp и си пригответе нещо уютно-вкусно.
If you like my blog and recipes, my debut e-cookbook in English may be interesting for you as well. Order „Add Cozy to Taste: 24+1 Recipes With a Balkan Touch to Sweeten Up Your Palate and Soul“ on Amazon HERE.
