
Има ли сред вас любители на смокините? От няколко години насам аз ги преоткривам и с нетърпение чакам да настъпи краткият им сезон, за да забъркам нещо вкусно с тях в главната роля. Ето какво е последното ми откритие. 🙂
Този семпъл, но пък дооооста вкусен чийзкейк направих за рождения ден на мама. Мама е най-големият фен на смокините, когото познавам. Те пък, като по поръчка, започват да се появяват по сергиите на пазара точно около нейната си дата. Е, кажете ми, как да не я зарадвам с някоя смокинова сладост? Няма как! Особено като е била най-добрата мама, баба и тъща на годината. 😁❤️
Тази рецепта за чийзкейк без печене е многократно изпитана от мен. Разбира се, в оригинал чийзкейкът е сладкиш, който преминава термична обработка, но не виждам нищо лошо човек да си го приготвя и така от време на време. Резултатът е кремообразен и лек, а пък приготвянето е за броени минути – идеално за заети домакини и за „спешни” случаи – когато ви трябва торта за повод за след няколко часа, например. Можете да използвате рецептата за основа и да гарнирате с други плодове или сладко по избор. За да съм в крак със сезона, а и за да видя щастливото лице на мама :), аз използвах зрели български смокини. Сочни, сладки и чудесни.
Ето и как направих чийзкейка.
Необходими продукти за чийзкейк с диаметър 22 см, висок около 6-7 см:
200 гр ванилови чаени бисквити
60 гр масло
300 гр натурално крема сирене
250 мл течна сладкарска сметана
100 гр пудра захар (или на вкус)
200 гр зрели смокини
3 с.л. сироп от сладко от зелени смокини
Начин на приготвяне:
За основата на чийзкейка натрошете бисквитите с точилка или в блендер до фини трохи. Разтопете маслото и го смесете с бисквитите. Изсипете трохите на дъното на форма за торта с откопчаващи се стени и с помощта на лъжица ги разстелете равномерно, след което ги притиснете хубаво, плътно към дъното, за да се получи стегнат блат.
Разбийте крема сиренето с пудрата захар до пухкавост. След това разбийте и сметаната до твърди връхчета. Смесете ги внимателно, като добавяте сметаната на части към крема сиренето. Когато се получи еднороден крем, опитайте и при нужда добавете още пудра захар.
Заравнете повърхността на чийзкейка и го оставете да стегне в хладилник за 3-4 часа.
Нарежете смокините на четвъртинки, подредете ги върху стегналия чийзкейк и поръсете отгоре със сиропа от сладкото.
Бон апети! 🙂
Още мои изпитани рецепти със смокини можете да видите тук.
Имате ли моята електронна книга с рецепти? Поръчайте си я от тук: https://payhip.com/b/9kjp и си пригответе нещо уютно-вкусно. 🙂
За да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, последвайте ме в Instagram, харесайте страницата ми във Фейсбук и последвайте блога ми от бутонa „Последвай Cherry Bakery“.
If you like my blog and recipes, my debut e-cookbook in English may be interesting for you as well. Order „Add Cozy to Taste: 24+1 Recipes With a Balkan Touch to Sweeten Up Your Palate and Soul“ on Amazon HERE.
