
Имам си най-мега, гига, хипер готиния брат в галактиката. И, логично, 25-ият му рожден ден заслужаваше някоя мега, гига, хипер готина торта. Е, аз леееко обърнах концепцията и му приготвих гигантски бургер, вместо сладка торта, но пък само да бяхте видели изненадата на лицето му! Заслужаваше си всяка секунда 🙂 В днешния пост разкавам как приготвих тази 🍔-алтернатива на торта от-до. Пък кой знае? Може да вдъхновя още някого да я приготви за някой запомнящ се мъжки празник. 🙂
Бургер „тортата“ е супер идея за мъжки рождени дни – става наистина гигантска, много е засищаща и изпива много бира. 🙂 В комбинация с малко гарнитури и сосове ще имате велико бургер парти. А рожденикът определено ще я запомни.

За да съм сигурна, че всички компоненти на бургера ще са точно толкова вкусни, колкото е нужно, си ги направих сама. Омесих голяма питка, която толкова бухна при печенето, че се наложи да разделя на три, вместо на две части, както бях планирала първоначално. Овкусих каймата и изпекох два гигантски бургера, след което с помощта на тате сглобихме всичко, заедно с пресни зеленчуци, сосове, добавки и хубавини. А брат ми остана много доволен, което си беше и целта на занятието. 🙂 💙
Ако съм ви заинтригувала, ето и пълната рецепта:
Необходими продукти за една бургер „торта“ с диаметър ~25 см и височина ~15 см
За питката:
600 гр бяло брашно + още 1/2 ч.ч. за обрашняване при месенето
350 гр вода, леко топла
2 с.л. прясно мляко
1/2 кубче прясна мая или 7 гр суха
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. зехтин
1 белтък, разбит с 1 с.л. прясно мляко – за намазване на питката
сусам за поръсване
За бургерите:
500 гр телешка кайма
500 гр свинска кайма
1 глава лук
1-2 с.л. сос уорчестър
черен пипер и сол на вкус
За гарниране:
чедър сиренца за бургери – 20 броя
айсберг салата
домат на колелца
кисели краставички
майонеза и сосове по избор
Начин на приготвяне
На тестото:
Маята се разтваря във водата заедно със захарта и солта. В пресятото брашно се прави кладенче и вътре се изсипва тази смес + прясното мляко и зехтинът. Бърка се първо с дървена лъжица, докато тестото се събере на топка, а след това се доизмесва на ръка върху набрашнен плот, докато стане гладко, меко и спре да лепне. Тестото се слага в купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се оформя на кръг с диаметър 25 см и се слага да втаса във форма или намаслен ринг за торта с хартия за печене на дъното. След като удвои обема си, се намазва със сместа от белтък и прясно мляко, поръсва се със сусам и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за ~20 min, или до златиста коричка.
Готовата питка се вади от фурната, покрива се с кърпа и се оставя да изстине.
На бургерите:
Двата вида кайма се смесват хубаво заедно с лука, настърган на ситно ренде, соса уорчестър, солта и пипера. Сместа се оставя да престои за поне час в хладилник, след което се разделя на две равни части. Всяка от тях се оформя на правилен кръг с диаметър 26-7 см (за целта използвах отново ринга за торта) върху хартия за печене. Всеки от бургерите се изпича в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15-20 минути. Аз ги изпекох на функция грил и станаха чудесни – съвсем като приготвени на скара.
Сглобяване на бургера:
Разделете изстиналата питка надлъжно на три еднакво дебели „етажа“.
Вземете най-долния, намажете го с майонеза, сложете отгоре единия бургер и подредете чедър сиренца и зеленчуци.
Поставете втория етаж, отново майонеза, бургер и зеленчуци, след което похлупете с капачето на бургера. Фиксирайте всичко с 2-3 шиша, за да стои на място. Шишовете ще са ви полезни и при нарязването на бургера на парчета след това.
Сервирайте с картофки, лучени кръгчета, салати и сосове и ще си направите чудно угощение за 6-8 души.
Бон апети! 🙂
Имате ли моята електронна книга с рецепти? Поръчайте си я от тук: https://payhip.com/b/9kjp и си пригответе нещо уютно-вкусно.
За да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, последвайте ме в Instagram, харесайте страницата ми във Фейсбук и последвайте блога ми от бутонa „Последвай Cherry Bakery“.
If you like my blog and recipes, my debut e-cookbook in English may be interesting for you as well. Order „Add Cozy to Taste: 24+1 Recipes With a Balkan Touch to Sweeten Up Your Palate and Soul“ on Amazon HERE.
Здравейте! Искам да Ви благодаря за чудесната идея и рецепта за тази бургер-торта! Преди няколко дни изненадах семейството си с нея, по случай 20тия рожден ден на големия ни син. Всички, с които споделих снимките на моето изпълнение и от къде съм взаимствала, са възхитени! Благодаря !
ХаресвамХаресвам
Привет! Сърдечно благодаря за хубавите думи и за това, че сте опитали моята рецепта! 🙂 Радвам се, че „тортата“ се е получила и сте зарадвали семейството си.❤ Ще съм много щастлива да видя резултата Ви – ако желаете, можете да ми изпратите снимка като съобщение на страницата ми във Фейсбук: http://www.facebook.com/cherrybakerybydidi или в Инстаграм: http://www.instagram.com/cherrybakery.eu.
Най-сърдечни поздрави,
Диди
ХаресвамХаресвам