
В днешната рецепта няма нищо префърцунено. Но пък носи наситен вкус на детство, на сладко безгрижие и захарен сироп 🙂 Обзалагам се, че рядко похапвате тулумбички, още повече домашни. Хайде да се подсладим заедно с тези.
Да, определено тулумбичките не са десерт за всеки ден. Пържат се, захарният сироп е сладък… но пък чувството да си хапнеш една, и то хубава – сочна, но и леко хрупкава – си е голяма радост. Не знам за вас, но щом опитам тулумбичка, аз мигновено се пренасям някъде в 90-те, пред витрината на сладкарницата – ей там на гърба на блока ни. Там бяха много вкусни! 🙂 От известно време с моя Динко си говорехме, че отдавна не сме хапвали от този позабравен десерт и ето – най-сетне смогнах да му го приготвя.
Е, тулумбичките, които аз правя, не са дундести като едновремешните, а приличат по-скоро на чурос или пръчици. Диаметърът им е около 1,5 см, но пък вкусът им е точно какъвто си го спомням от детството. Вълшебен! Ако искате да се върнете към сладки спомени поне за мъничко, това е рецептата 🙂
Необходими продукти:
300 гр извара
1 яйце
1 равна ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. ванилова захар
За сиропа:
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
ванилия
За пърженето:
1 ч.ч. олио
Начин на приготвяне:
Разбъркайте изварата с яйцето, содата и ванилията. Добавете брашното и бъркайте с лъжица, докато се получи хомогенна топка меко тесто, което да не лепне.
Напълнете тестото в шприц или пош с най-широкия звездовиден накрайник, с който разполагате. Загрейте олиото в малък съд на умерено силен огън (при мен – на степен 8 от 12). След като олиото загрее, шприцовайте малки тулумбички в съда – оформяйте дълъг фитил и го разделяйте на по-малки с ножица, след което ги пускайте да се пържат. Може да ги шприцовате и отделно върху чиния и да ги прехвърляте в съда за за пържене след това.
Пържете всяка тулумбичка до златисто – това отнема по около 2 минути за всяка. Когато са малки, се обръщат и сами, но може да им помагате и с бъркалка. Аз пържа по няколко наведнъж, колкото ми позволява мястото в съда.
Изваждайте ги върху кухненска хартия, за да абсорбира излишната мазнина, и ги оставете да изстинат.
Пригответе сиропа, като кипнете захарта с водата и ванилия на вкус.Оставете го да поври около 2-3 минути и да се редуцира леко. Залейте студените тулумбички с топлия сироп и ги оставете да се напоят. Ние ги харесваме леко хрупкави, затова след около 30-40 минути отцеждаме по-голямата част от сиропа , но всичко е въпрос на вкус 🙂 Ако вие обичате по-сочни тулумбички, оставете ги в сиропа, а дори можете да направите и по-голямо количество от него.
Толкова бързахме да нападнем нашите, че съвсем забравих да преброя колко броя излязоха от 1 доза.
Като ориентир мога да дам следното – напълних 1 цяла купа, голяма колкото стандартна кутия за сладолед.
Опитайте и вие и споделете дали са ви харесали. Ще се радвам! 🙂
Ако харесвате вкуса на класическите десерти, може би ще ви допаднат и рецептите ми за локумки и за млечна баница.
В електронната ми книга „Уютни на вкус“ също ще откриете много сладки и солени класики в мой нов, уютно-вкусен прочит. Поръчайте си я от тук: https://payhip.com/b/9kjp и опитайте 🙂
За да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, последвайте ме в Instagram, харесайте страницата ми във Фейсбук и последвайте блога ми от бутонa „Последвай Cherry Bakery“.
If you like my blog and recipes, my debut e-cookbook in English may be interesting for you as well. Order „Add Cozy to Taste: 24+1 Recipes With a Balkan Touch to Sweeten Up Your Palate and Soul“ on Amazon HERE.
