
Великден ей сега ще почука на вратите ни. Какво ще кажете да го посрещнем с нещо по-различно тази година? Добавям щипка чар към традицията и ви поднасям най-изкусителните козуначета-мъфини с няколко интересни плънки.
Знаете, че съм фен на finger food-a и идеята за козунаци в малък формат отдавна ме блазни. Тези, за които ви разказвам тук, се получиха чудесно! Направих ги в стил „за всеки по нещо“. В една тава са събрах 3 различни вида – и за любители на класическите вкусове, и за тези, които предпочитат нещо по-така. В еBag открих интересни сладка, които не бях срещала другаде, и сметнах, че идеално ще паснат точно тук. Заедно с малко ядки и още няколко продукта направих следните комбинации за плънки: конфитюр от лимони + бадемови ядки, бял шоколад + сушени смокини и класиката – шипков мармалад и орехи.
Другата причина да харесвам много тези козуначета-мъфини е защото са кокетни и много подходящи за великденски подарък за роднини и приятели.
Непременно ги опитайте – получават се пухкави и много мекички и остават такива дори и ден след приготвянето.
Както споменах и горе, аз си набавих всички продукти от eBag – доставиха ми всичко до вратата и не се наложи да обикалям магазини. Готов списък с всички съставки за рецептата, които аз си избрах, оставям ТУК. Може лесно да се поръча целият с няколко клика. 🙂
Необходими продукти за 15 броя:
500 гр бяло брашно + още 100 гр за набрашняване при месенето
180 гр прясно мляко
2 яйца + 1 белтък за намазване
6 с.л. нерафинирана кафява захар + още 4 с.л. за поръсване
7 гр суха мая
60 гр масло, разтопено
5 капки ванилова есенция
За пълнеж:
90 гр бял шоколад за готвене, накълцан на малки парченца
80 гр сушени смокини, предварително накиснати в гореща вода за поне 1 час
Конфитюр от лимони
100 гр бадеми
Шипков мармалад
100 гр орехови ядки
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Вътре се изсипва топлото мляко, смесено с маята. Добавят се яйцата, захарта, разтопеното масло и ваниловата есенция и се забърква меко тесто. Прехвърля се върху набрашнен плот и се доомесва, докато спре да лепне. Поставя се в намазана с масло купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло място до удвояване на обема – за около час.
Втасалото тесто се разделя на 15 еднакви части. Всяка от тях се разстила с ръце на тънка (около 0.5 см) лента с ширина около 5 см. Трите вида плетки, които можете да изпробвате за трите вкуса мъфини са следните:
- Тип роза: Разстланата лента тесто намажете с фин слой от лимоновия конфитюр. Наредете в средата на лентата бадемови ядки в редица и навийте на руло. Полученото руло сложете в предварително намаслена форма за мъфини, като го притиснете леко, а после раздиплите горния край на рулото, за да „разцъфне“ розата.
- Усукана плетка: топчето тесто разделете наполовина. Разстелете двете половини отново на тънки ленти с дебелина 0.5 см. По дължина на едната лента разпределете накълцани смокини, предварително отцедени и подсушени от водата. В средата на другата лента посипете парченца бял шоколад. Усучете по отделно двете ленти, така че пълнежите да останат вътре. След това усучете заедно двата фитила и завийте на охлювче. Полученото охлювче сложете отново в намаслено гнездо от форма за мъфини.
- Плетка охлюв: Разстланата лента тесто намажете с фин слой от шипковия мармалад. Посипете с накълцани орехови ядки и усучете на фитил. Фитила завийте спираловидно като охлюв, сложете в намаслено гнездо от форма за мъфини и направете лек прорез с нож по средата на фитила, следвайки извивката на охлюва – от центъра към края.

Оставете така оформените мъфини да втасат на топло място, покрити с кърпа, докато изпълнят формите за мъфини. Намажете ги с разбит белтък. В центъра на мъфините-рози поставете по една бадемова ядка. Мъфините-охлюви украсете с орехови ядки. След това посипете всички със захар.
Изпечете козуначените мъфини в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути – до приятен златист загар.
Бон апети! 🙂
Oще мои лесни и вкусни рецепти за Великден можете да разгледате тук.
За да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, последвайте ме в Instagram, харесайте страницата ми във Фейсбук и последвайте блога ми от бутонa „Последвай Cherry Bakery“.
If you like my blog and recipes, my debut e-cookbook in English may be interesting for you as well. Order „Add Cozy to Taste: 24+1 Recipes With a Balkan Touch to Sweeten Up Your Palate and Soul“ on Amazon HERE.