Баници, хляб и солени печива

Pinsa Romana: най-апетитната пица от Рим

Ако има едно нещо, за което бих се връщала в Рим отново и отново, това е феноменалната разновидност на пицата – Pinsa Romana. С леко овална форма, пухкаво, някак леко и с големи въздушни балончета тесто, и кой от кой по-вкусни топинги. Днес ви разказвам как да си я приготвите вкъщи. ❤️

Много ясно помня първото ни посещение в Рим с Динко. В единия от дните, разхождайки се из малките криволичещи улички около Пантеона, попаднахме пред малка кокетна пекарна с разкошна пинса. Точно такава, каквато ви описах – пухкава, сочна и наситена на вкусове. Толкова ни хареса, че на следващия ден прекарахме повече от час в лутане из същите улички, докато отново я открием, за да опитаме отново от този разкош 🙂 

Днес пинса e запазена марка за Рим. Дотолкова, че съществува официална Асоциация Pinsa Romana, която сертифицира т.нар. пинсерии. Асоциацията извършва качествен контрол и съблюдава отговарят ли те на определени изисквания при приготвянето на печивото. Ако видите отличителен знак „Originale Pinsa Romana“, значи мястото е сертифицирано от въпросната Асоциация и можете да се насладите на автентична пинса. 🙂 Представете си ние тук да си имахме българска асоциация за сертифициране на автентични баничарници – интересно би било! 🙂

А това, което прави тестото за пинса по-различно от това за класическата италианска пица, е съставът. Замесва се от пшенично, оризово и соево брашно и с по-голямо количество вода. Оставя се да отлежи в хладилник 24 часа и след това се оформя.  

Нашата домашна пинсa се получи много, много вкусна! Гарнирахме я по три начина – с ароматен доматен сос, италианска мортадела, моцарела и малко свежи листа рукола след изпичане, с пушен салам и моцарела и с моцарела и пресни домати. Изпекохме я върху камък за пица и резултатът беше mamma mia! Определено ще я приготвяме отново. 

pinsa3-2

Преди да пристъпим към начина на приготвяне, ще споделя, че за ориентир аз използвах рецептата за пинса на Italian Recipe Book. Тя е по-опростена и при нея се използват само два вида брашно – пшенично и оризово. А ето и как я направих в моя прочит: 

Необходими продуктиза 3 броя pinsa:

500 г бяло брашно 

100 г оризово брашно

410 г студена вода

4 г суха мая

1 ч.л. сол

1 с.л. зехтин

За соса:

400 г домати от консерва

1 скилидка чесън

2-3 листа пресен босилек

1 с.л. зехтин

сол на вкус

За гарниране:

колбаси: мортадела, пушен салам

моцарела

пресни домати

листа рукола

 

Начин на приготвяне: 

Смесете пшеничното и оризовото брашно в дълбока купа. Направете кладенче и изсипете вътре студената вода, маята, солта и зехтина. Бъркайте с дървена лъжица, докато тестото се събере на топка. Премесете набързо тестото с намаслени със зехтин ръце, върнете го в купата, покрийте го с кърпа и го оставете да почине за 30 мин.

След това премесете отново за кратко, покрийте го отново и го оставете да почине за още 30 мин. Третият път го разбъркайте само с дървена лъжица, покрийте го и го приберете в хладилник за 24 часа.

Хубавите неща стават бавно – е казал някога някой мъдър човек – и тази пинса е абсолютно доказателство. 😁

След като настъпи моментът, извадете тестото от хладилника. Разделете го на 3 равни части, посипете плота с оризово брашно, поставете отгоре парчетата тесто, покрийте ги с кърпа и ги оставете да се климатизират и втасат за 1 час.

През това време подгответе доматения сос. В купа сложете доматите от консерва, скилидката чесън, босилека, солта и зехтина. Пасирайте до гладко пюре. Нарежете и подгответе и продуктите за топинга. 

Можете да изпечете пинсата на пица камък, както направих аз, или в тава. Ако разполагате с пица камък, загрейте го на 200 градуса във фурната малко преди да изтекат 60-те минути за втасване на тестото. 

Разстелете с ръце всяко от трите парчета тесто на продълговат блат със заоблени краища и дебелина около сантиметър.

blatove

Ако ще печете върху камък, извадете го от фурната и пренесете разстланото тесто върху него. Ако ще печете в тава – застелете я с хартия и отново пренесете блата отгоре.

Намажете с доматения сос, гарнирайте по желание и изпечете в загрятата на 200 градуса фурна до апетитен загар – при мен за около 15 минути. 

Гарнирайте прясно изпечената пинса със свежи листа рукола и по желание няколко струйки зехтин. 

Buon appetito! 🙂

Ако си падате по италианската кухня, тук можете да видите още мои рецепти по темата.

А тук разказвам за кулинарните ни открития при последното ни посещение в Рим. 

За да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, последвайте ме в Instagram, харесайте страницата ми във Фейсбук и последвайте блога ми от бутонa „Последвай Cherry Bakery“.

If you like my blog and recipes, my debut e-cookbook in English may be interesting for you as well. Order „Add Cozy to Taste: 24+1 Recipes With a Balkan Touch to Sweeten Up Your Palate and Soul“ on Amazon HERE

pinsa-final

 

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s