Галет с маслено тесто, маскарпоне и нектарини - рецепта от Cherry Bakery
Пайове и кексчета, Сладкиши

Галет с маскарпоне и нектарини

Изкушавам ви с този лесен домашен десерт, който си има от всичко – и хрупкаво тесто, и крем, и сладки летни плодове. Просто трябва да опитате 🙂

Историята на този галет започва така. Вкъщи имахме зрели нектарини в повече. Хапваше ни се нещо, подобно на пай, но и нещо с крем. Затова реших – ще съчетая и двете. С тестото импровизирах – сложих му и масло, и извара, и се получи точно каквото си представях – хрупкаво и крехко. Кремообразното маскарпоне пък обгърна чудесно сладките нектарини, за да се получи идеалната хапка – с хрупкава основа, кремообразност и плодова свежест. 🥰

Добавям и това, че галетът е много е лесен за приготвяне, така че съм сигурна, че бързо ще ви стане любим. Със сигурност търпи импровизации и с други плодове – например, би се получил чудесно и с ягоди. Опитайте го! Препоръчваме ви го с общо 6 ръце – на двамата ми любими дегустатори вкъщи + моите 🙂

Необходими продукти за галет с диаметър ~28 см

250 г брашно

50 г студено масло, нарязано на кубчета

100 г безсолна извара

1 равна ч.л. бакпулвер

60 г захар

1 яйце

За пълнежа:

250 г маскарпоне

2 с.л. пудра захар (или повече на вкус)

ванилия

5 нектарини

Начин на приготвяне:

Смесете брашното и бакпулвера в дълбока купа. Изсипете вътре кубчетата масло и изварата и претрийте с пръсти, докато се получат трохи. Разбийте яйцето със захарта и ги добавете към трохите. Съберете тестото на топка, без да месите продължително. Разточете го на кръгла кора с дебелина 7-8 мм и диаметър около 30 см и го приберете за 30 минути в хладилник.

Разбъркайте маскарпонето с пудрата захар и ванилия на вкус. Разстелете го равномерно върху охладеното тесто, като оставите 2 см от края на блата непокрити. Нарежете нектарините на тънки резени и ги подредете върху крема в кръг, като ги застъпвате.

Загънете краищата от тестото навътре върху пълнежа. Изпечете галета в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25 минути или до приятно златиста коричка. Охладете и се насладете 🙂

Още мои рецепти за вкусни плодови сладкиши с маслено тесто вижте тук – чудесни са за пролет-лято, когато изобилието от сладки плодове е все по-голямо.

За да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, последвайте ме в Instagram, харесайте страницата ми във Фейсбук и последвайте блога ми от бутонa „Последвай Cherry Bakery“.

If you like my blog and recipes, my debut e-cookbook in English may be interesting for you as well. Order „Add Cozy to Taste: 24+1 Recipes With a Balkan Touch to Sweeten Up Your Palate and Soul“ on Amazon HERE

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s