
Изкушавам ви с този лесен домашен десерт, който си има от всичко – и хрупкаво тесто, и крем, и сладки летни плодове. Просто трябва да опитате 🙂
Историята на този галет започва така. Вкъщи имахме зрели нектарини в повече. Хапваше ни се нещо, подобно на пай, но и нещо с крем. Затова реших – ще съчетая и двете. С тестото импровизирах – сложих му и масло, и извара, и се получи точно каквото си представях – хрупкаво и крехко. Кремообразното маскарпоне пък обгърна чудесно сладките нектарини, за да се получи идеалната хапка – с хрупкава основа, кремообразност и плодова свежест. 🥰

Добавям и това, че галетът е много е лесен за приготвяне, така че съм сигурна, че бързо ще ви стане любим. Със сигурност търпи импровизации и с други плодове – например, би се получил чудесно и с ягоди. Опитайте го! Препоръчваме ви го с общо 6 ръце – на двамата ми любими дегустатори вкъщи + моите 🙂
Необходими продукти за галет с диаметър ~28 см
250 г брашно
50 г студено масло, нарязано на кубчета
100 г безсолна извара
1 равна ч.л. бакпулвер
60 г захар
1 яйце
За пълнежа:
250 г маскарпоне
2 с.л. пудра захар (или повече на вкус)
ванилия
5 нектарини
Начин на приготвяне:
Смесете брашното и бакпулвера в дълбока купа. Изсипете вътре кубчетата масло и изварата и претрийте с пръсти, докато се получат трохи. Разбийте яйцето със захарта и ги добавете към трохите. Съберете тестото на топка, без да месите продължително. Разточете го на кръгла кора с дебелина 7-8 мм и диаметър около 30 см и го приберете за 30 минути в хладилник.
Разбъркайте маскарпонето с пудрата захар и ванилия на вкус. Разстелете го равномерно върху охладеното тесто, като оставите 2 см от края на блата непокрити. Нарежете нектарините на тънки резени и ги подредете върху крема в кръг, като ги застъпвате.
Загънете краищата от тестото навътре върху пълнежа. Изпечете галета в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25 минути или до приятно златиста коричка. Охладете и се насладете 🙂
Още мои рецепти за вкусни плодови сладкиши с маслено тесто вижте тук – чудесни са за пролет-лято, когато изобилието от сладки плодове е все по-голямо.
За да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, последвайте ме в Instagram, харесайте страницата ми във Фейсбук и последвайте блога ми от бутонa „Последвай Cherry Bakery“.
If you like my blog and recipes, my debut e-cookbook in English may be interesting for you as well. Order „Add Cozy to Taste: 24+1 Recipes With a Balkan Touch to Sweeten Up Your Palate and Soul“ on Amazon HERE.
