Баници, хляб и солени печива, Сладкиши

Солени бисквитки с тиква и чедър

Откривам сезона на тиквите и уютните ухания от фурната с нещо недотам обичайно, но пък интересно. Ако и на вас ви се експериментира със солена рецепта с тиква, опитайте тази 🙂

Идеята за тази рецепта е в главата ми отдавна. Исках да опитам и някое солено печиво с тиква, освен дежурните у нас тиквеници, сладкиши, пай и др. Моментът дойде и съм много доволна от резултата! 🙂 Получиха се чудесни бисквитки, отварящи апетита – имат много лека сладост от тиквата, приятна соленост от чедъра и симпатична хрупкавост от поръсените отгоре запечени тиквени семки. Хубавото е, че носят на много импровизации – можете да им добавите пикантни или дори люти подправки, да експериментирате с различни семена за поръска, да им приготвите дип… Вярвам, че всякак ще са хубави! Аз заложих на по-изчистен вкус – използвах само самардала за акцент, но при следващата доза ще опитам и с пушен червен пипер и може би мъничко чили. 🙂 Очертава се рецептата да е на repeat вкъщи тази есен – получи одобрението и на двамата ми дегустатори. ❤️ Подходяща е също за партита, за компания на вино, за похапване с филма на дивана… Пригответе я и вие и нека да е есен! 🙂

Необходими продукти:

(използвах чаша с вместимост 300 мл!)

1/2 ч.ч. пюрирана тиква, предварително сварена или изпечена

100 г сирене чедър

50 г меко масло

1 ч.ч. пълнозърнесто брашно + още няколко с.л. за доизмесване и набрашняване

сол

1 белтък за намазване

самардала и тиквени семки за поръсване отгоре



Начин на приготвяне:

Смесете тиквеното пюре с мекото масло. Настържете чедъра на едро ренде и го добавете към сместа. Посолете на вкус и добавяйте брашното на части, бъркайки, докато тестото се събере на топка. Извадете го върху набрашнен плот и го премесете с няколко движения, докато спре да лепне. Имайте предвид, че ако тиквата е по-водна, съответно и пюрето ще бъде. Затова може да се наложи да увеличите брашното с още до 1/2 ч.ч. Прибавяйте го на части към тестото – то трябва да остане меко и да не се премесва.

Охладете готовото тесто за 30 минути в хладилник.

Разточете го на кора с дебелина 7-8 мм. Нарежете го на желания размер бисквитки (моите направих приблизително 2х2,5 см големи), намажете всяка с разбит белтък, поръсете със самардала и посипете с тиквени семки. Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути.

Звучи ли ви вкусно? Пишете ми отзиви, ако ги опитате. 🙂

За да не пропуснете и следващите вкусни хрумки тук, последвайте ме в Instagram, харесайте страницата ми във Фейсбук и последвайте блога ми от бутонa „Последвай Cherry Bakery“.

If you like my blog and recipes, my debut e-cookbook in English may be interesting for you as well. Order „Add Cozy to Taste: 24+1 Recipes With a Balkan Touch to Sweeten Up Your Palate and Soul“ on Amazon HERE

Лесна рецепта за солени бисквити с тиква и сирене чедър от Cherry Bakery
Реклама

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s