
Откривам сезона на тиквите и уютните ухания от фурната с нещо недотам обичайно, но пък интересно. Ако и на вас ви се експериментира със солена рецепта с тиква, опитайте тази 🙂
Идеята за тази рецепта е в главата ми отдавна. Исках да опитам и някое солено печиво с тиква, освен дежурните у нас тиквеници, сладкиши, пай и др. Моментът дойде и съм много доволна от резултата! 🙂 Получиха се чудесни бисквитки, отварящи апетита – имат много лека сладост от тиквата, приятна соленост от чедъра и симпатична хрупкавост от поръсените отгоре запечени тиквени семки. Хубавото е, че носят на много импровизации – можете да им добавите пикантни или дори люти подправки, да експериментирате с различни семена за поръска, да им приготвите дип… Вярвам, че всякак ще са хубави! Аз заложих на по-изчистен вкус – използвах само самардала за акцент, но при следващата доза ще опитам и с пушен червен пипер и може би мъничко чили. 🙂 Очертава се рецептата да е на repeat вкъщи тази есен – получи одобрението и на двамата ми дегустатори. ❤️ Подходяща е също за партита, за компания на вино, за похапване с филма на дивана… Пригответе я и вие и нека да е есен! 🙂
Необходими продукти:
(използвах чаша с вместимост 300 мл!)
1/2 ч.ч. пюрирана тиква, предварително сварена или изпечена
100 г сирене чедър
50 г меко масло
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно + още няколко с.л. за доизмесване и набрашняване
сол
1 белтък за намазване
самардала и тиквени семки за поръсване отгоре
Начин на приготвяне:
Смесете тиквеното пюре с мекото масло. Настържете чедъра на едро ренде и го добавете към сместа. Посолете на вкус и добавяйте брашното на части, бъркайки, докато тестото се събере на топка. Извадете го върху набрашнен плот и го премесете с няколко движения, докато спре да лепне. Имайте предвид, че ако тиквата е по-водна, съответно и пюрето ще бъде. Затова може да се наложи да увеличите брашното с още до 1/2 ч.ч. Прибавяйте го на части към тестото – то трябва да остане меко и да не се премесва.
Охладете готовото тесто за 30 минути в хладилник.
Разточете го на кора с дебелина 7-8 мм. Нарежете го на желания размер бисквитки (моите направих приблизително 2х2,5 см големи), намажете всяка с разбит белтък, поръсете със самардала и посипете с тиквени семки. Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути.
Звучи ли ви вкусно? Пишете ми отзиви, ако ги опитате. 🙂
За да не пропуснете и следващите вкусни хрумки тук, последвайте ме в Instagram, харесайте страницата ми във Фейсбук и последвайте блога ми от бутонa „Последвай Cherry Bakery“.
If you like my blog and recipes, my debut e-cookbook in English may be interesting for you as well. Order „Add Cozy to Taste: 24+1 Recipes With a Balkan Touch to Sweeten Up Your Palate and Soul“ on Amazon HERE.
