Пролетна солена торта със спаначени палачинки - рецепта от Cherry Bakery
Баници, хляб и солени печива

Солена торта със спаначени палачинки

Рецепта за пролетна солена торта със спаначени палачинки от Cherry Bakery

Рецептата за тази красота идва с пролетта! 💚 Лейдис енд джентълмен, представям ви една лека и ефирна солена торта, пълна с вкусове и пролетна свежест. Да я забъркаме заедно? 🙂

Моят прочит на палачинкова торта със солен пълнеж звучи така: тънки палачинки със спаначен вкус, лек крем от сирена, малко шунка, кашкавал и зеленчуци и voilà – имате вкусно и ефектно предястие, чудесно за акцент на всяка изящна трапеза. Вкусът ѝ е лек и ефирен, а зеленчуците придават приятна хрупкавост на хапката – съвсем пролетно 🙂

Ако отделите и няколко екстра минути за цветна украса на тортата преди да я поднесете, наистина ще разцъфне на масата и гарантирано ще си спечелите аплодисменти. Започваме ли? Рецептата е следната:

Необходими продукти за торта с диаметър ~22 см:

За палачинките:

3 яйца

250 мл прясно мляко

2 с.л. кисело мляко

2 кубчета замразен млян спанак (купувам готово замразен на порции) или около шепа пресен спанак

~250 г брашно

бучка масло за намазване на готовите палачинки

За крема:

400 г фина извара

150 г цедено кисело мляко или по-гъсто кисело мляко с висок процент масленост

100 г крема сирене

100 г натрошено сирене

сол и чесън на прах – на вкус

За пълнежа:

100 г шунка

100 г настърган кашкавал

няколко листа айсберг

половин краставица

За украсата:

няколко стръкчета магданоз

червена чушка

морков

микс от листни салати

черен сусам

Начин на приготвяне:

За палачинките разбийте яйцата с прясното и киселото мляко. Добавете замразените кубета спанак (или шепата пресни листа) и пасирайте сместа. Ще стане приятно зелена на цвят. Добавяйте брашното на части, докато се получи консистенция, подобна на по-рядка боза. Различните видове брашна абсорбират различно количество течност, затова при вас може да е необходимо да добавите малко повече брашно или пък да ви остане. Пригответе палачинките в предварително загрят на котлона тиган с незалепващо покритие – аз работя на степен 8 от 12. Нужна е по около половин минута на страна. Готовите палачинки намажете още топли с малко масло. Оставете ги да изстинат преди да сглобите тортата. От тези продукти аз получих общо 10 палачинки с диаметър 22 см.

Смесете съставките за крема и разбъркайте добре, за да го направите възможно най-гладък. Подправете го със сол и чесън на прах на вкус.

Сглобете тортата, като редувате палачинка и крем. На всеки ред слагайте различен пълнеж – аз редувах шунка, настърган кашкавал и листа айсберг + краставица. Краставицата разполових и премахнах сърцевината, а после нарязах на филийки. Така от нея остана само хрупкавата част, без да разводнява крема.

Завършете с палачинка и крем, загладете повърхността и украсете по желание. Моята украса наподобяваше полянка с цветя – тревата беше от микс листни салати, стеблата от стръкчета магданоз, а цветовете – от резени чушка и морков. Добавих и тичинки от черен сусам за разкош. Поднесох върху орехова дъска от любимите ми Milanov Wood Art.

Ами това е 🙂 Да ви е сладко, пъстро и цветно!

За да не пропуснете и следващите вкусни хрумки от мен, последвайте ме в Instagram, харесайте страницата ми във Фейсбук и последвайте блога ми от бутонa „Последвай Cherry Bakery“.

В моята кулинарна е-книга „Уютни на вкус“ пък ще откриете интересна компилация от рецепти за чаровни печива с мой почерк 🙂 Поръчайте я тук 👉  https://payhip.com/b/9kjp.

Оставете коментар....