Баници, хляб и солени печива

Вегетариански „Muffaletta“ сандвич с патладжан

Този сандвич е достойно попълнение в моята рубрика „Сандвичи открай света“. Наистина гранде и питателен, той изглежда ефектно и е подходящ да нахраните цялата компания. Хайде да ви разкажа как да си го приготвите 🙂

Сандвичът „Муфалета“ представлява голяма питка, разрязана надлъжно, намазана с вкусна маслинова тапенада (или салата от накълцани на много ситно различни видове маслини, овкусени със зехтин и подправки) и напълнена с пластове италиански колбаси и сирена. Историята му датира от началото на XX век, когато сицилианският имигрант Салваторе Лупо започва да го предлага в неговия малък магазин-закусвалня във френския квартал на Ню Орлиънс, САЩ. В оригинал се е приготвял с едноименния сицилиански хляб муфулета, но днес може да бъде опитан и с други видове питки, като най-важното е те да са пресни и с хубава коричка 🙂 

Изкушена от хубавите зеленчуци, които започват полека-лека да се появяват на пазара, приготвих моя Муфалета сандвич във вегетариански вариант, като замених колбасите с резени ароматен печен патладжан и сладки разноцветни чери домати. Придружиха ги прясна моцарела и сирене едам и всичко заедно беше прилежно подредено на пластове в хрупкава питка тип чабата. Вкусовете се допълниха чу-дес-но! 😍 За още по-изпипан резултат съм опитвала рецептата и с домашно приготвена пълнозърнеста питка, която меся специално за целта. По-долу оставям линк и към нея, в случай че искате и вие да си направите всичко за сандвича от-до 🙂

Хубавото е, че този сандвич търпи мнооого експерименти – в зависимост от настроението, можете да го приготвите и с други зеленчуци, колбаси и сирена, като единственото условие е да са в изобилие и на много пластове – в това му е чарът 🙂 След приготвяне, той се разрязва на парчета и се хапва с наслада + някой и друг възглас „mamma mia!“. 😀 Ако следвате моята рецепта, ще можете да нахраните 6 души с един сандвич. В тази връзка, това е чудесна опция за парти хапване, брънч или лежерна семейна вечеря. Защо не? 🙂 

Ето я и нея: 

1 голямo готовo хлебче тип чабата  или една цяла питка, омесена с 50:50 бяло и пълнозърнесто брашно /по рецептата за тестото от тук

За маслиновата салата:

100 г обезкостени зелени маслини

50 г обезкостени маслини „Каламата“

50 г обезкостени черни маслини 

1 малка печена червена чушка, обелена

1 малка скилидка чесън

1 с.л. зехтин

1/2 ч.л. риган

сол на вкус

За пълнеж на сандвича:

2 едри патладжана

За овкусяване на патладжаните: сол, зехтин, чесън, риган, мащерка

250 г разноцветни чери домати или 1 едър розов домат 

100 г прясна моцарела

100 г сирене едам

Начин на приготвяне: 

Изпечете питката по инструкциите в рецептата и я оставете да изстине леко, докато стане приятно топла за консумация. 

Нарежете патладжаните на колелца с дебелина около сантиметър и ги накиснете за 10 минути в леко подсолена вода. Подсушете ги, подредете ги върху хартия за печене, полейте със струйка зехтин и ги изпечете до омекване и лек загар във фурна, загрята на 200 градуса. Готовите патладжани прехвърлете в купа и овкусете с пресована скилидка чесън, още зехтин, риган, мащерка и сол на вкус, като разбъркате всичко добре. 

В блендер изсипете всички продукти за маслиновата салата и смелете на няколко кратки пулсации. Целта е да се получи ситно накълцана, но все пак да се усещат парченца. 

Разполовете питката и намажете двете половини с маслиновата салата. По желание поръсете с още малко зехтин отгоре. Подредете ред патладжани, ред моцарела, ред домати на резени, ред сирене едам. Редувайте така, докато се получи поне 3-сантиметрова купчинка. Похлупете с капака на питката. Ако желаете още по-хрупкава коричка, намажете сандвича отгоре със зехтин и го пъхнете в силно загрята фурна за половин до една минута.

Сервирайте върху дъска. По желание можете да поднесете сандвича в компанията на пресни зеленчуци или микс от зелени салати – отиват му, но е достатъчно вкусно и без тях. 

Бон апети! 🙂 

👉 За да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, последвайте ме в Instagram, харесайте страницата ми във Фейсбук и последвайте блога ми от бутонa „Последвай Cherry Bakery“.

👉 В дебютната ми кулинарна книга има още много интересни рецепти! Поръчайте си я в електронен формат от тук: https://payhip.com/b/9kjp и си пригответе нещо уютно-вкусно. 🙂

👉 If you like my blog and recipes, my debut e-cookbook in English may be interesting for you as well. Order „Add Cozy to Taste: 24+1 Recipes With a Balkan Touch to Sweeten Up Your Palate and Soul“ on Amazon HERE

Реклама

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s