Сладки и бисквити | Без глутен | Италианска кухня
Преди седмица опитах за първи път от тези сладки в една малка пекарна в Милано и толкова ми харесаха, че бях убедена – ще ги направя и вкъщи. Речено – сторено! Ето ме тук с много вкусна рецепта, богата на лешници, шоколад и un amore grande 🙂
Малкото ми кулинарно проучване посочи, че Baci di Dama са типични за Северна Италия сладки. Рецептата датира от XIX в. и е от Пиемонт – регион, известен с добива си на лешници. Именно на това се дължи и лешниковото участие в нея.
Как се правят сладките? Накратко – изпичат се маслено-лешникови бисквитки, които се слепят по две с разтопен шоколад или джандуя (хубав италиански течен шоколад с лешникова паста). В слепен вид италианците оприличават сладките на дамски устни, сключени в целувка, което е дало и името им. Сладко, нали? 🙂
Рецептата, по която ги приготвих аз (от този източник), е с оризово брашно – приятен бонус за хора, които избягват глутена. Всъщност именно оризовото брашно им придава една доста чаровна хрупкавост и ги прави пръхкави. В комбинация с шоколадовия пълнеж вкусът е наистина пристрастяващо добър. Опитайте! 🙂
Необходими продукти за 20 – 25 броя сладки:
140 г печени лешници, почистени от обвивките
140 г фино оризово брашно (може да се замени и с обикновено пшенично)
100 г масло на стайна температура
100 г захар
За слепване на сладките:
~100 g шоколадов крем с лешници – аз използвах Nocciolata оригинален и Bianco (белият)
Начин на приготвяне:
Печените лешници се смилат в блендер или мелничка до ситни трохи. Ако ползвате блендер, мелете ги на кратки пулсации, за да не станат на паста – текстурата на готово смлените ядки трябва да наподобява пясък. Смесете ги с брашното и мекото масло, нарязано на кубчета, и омесете на ръка или отново в блендер с няколко пулсации, докато тестото се събере на гладка топка. Ако ползвате оризово брашно, тестото ще е една идея по-ронливо, но ще може да се събира на топка.
Разделете го на три равни фитила с дебелина ~2 см и ги приберете в хладилник за 1 час или във фризер за ~15 мин, докато се втвърдят. След охлаждането, вземете 1 фитил и го нарежете на филийки с дебелина около 1 см. Важно е тестото да остане максимално студено, затова, докато работите с първия фитил, нека останалите два изчакват реда си в хладилника/фризера. Всяка от нарязаните филийки тесто оформете на топче и сложете върху хартия за печене, като оставяте разстояние между топчетата. Моите измерих по приблизително 9 грама всяко, затова и бисквитките се получиха по-голям диаметър от оригиналните след изпичането. Ако искате да се доближите малко повече до автентичния им вид, оформяйте по-малки топчета (от по 5 грама всяко), като така автоматично ще получите и повече на брой сладки.
Оформете по същия начин тестото и от другите два фитила. Изпечете бисквитките в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 10 до 14 минути или докато порозовеят отгоре и придобият светъл загар отдолу. Веднага след изпичане ще са меки и ще поддават, когато ги натиснете с пръст, но няма страшно – с изстиването се втвърдяват. Следете за загара, за да се ориентирате кога да ги извадите от фурната.
Изстиналите бисквити слепете по две с течен шоколад. Аз направих половината с бял, а другата – с класически тъмен. И двата вида се получиха чудесно и вече са в историята. 😋
Ако рецептата ви звучи добре, пригответе я за предстоящите празници и подарете на близките си чудно подслаждане в italiano стил 🙂 Гарантирам, че ще са доволни!
Buon appetito!
Още идеи за вкусни домашни десерти в мой стил можете да намерите и в кулинарната ми е-книга „Уютни на вкус“. Поръчайте я тук 👉 https://payhip.com/b/9kjp
A за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, последвайте ме в Instagram, харесайте страницата ми във Фейсбук и последвайте блога ми от бутонa „Последвай Cherry Bakery“. Благодаря! ❤️