Днес ще ви разкажа как да си направите тези вкусни плоски хлебчета. Наричат се „пита“ и са характерни за гръцката, турската и близкоизточната кухня. Ще месим ли? 🙂
Пита хлебчетата са меки и пухкави. Не са от най-тънките, което ги прави идеални да попиват сосове, сокове от току-що изпечено месо и други сочни хубавини. Чудесни са за гирос, за подложка на някоя вкусна салата или, защо не, да си ги хапвате самостоятелно с обяда или вечерята. Ние вкъщи ги превърнахме в нещо като гироси, които изчезнаха мо-мен-тал-но.
Беше вкусно, затова споделям рецептата и с вас. Адаптирах я от книгата „55 Classic Recipes: Bread from Around the World“ от Christine Ingram и Jennie Shapter. Дано ви хареса! 🙂
Необходими продукти за 6 пита хлебчета:
225 гр бяло пшенично брашно, предварително пресято
1 ч.л. сол
5 гр суха мая /или 15 гр прясна/
140 мл леко топла вода
2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Разтворете маята във водата. Изсипете брашното в дълбока купа, направете кладенче в него и излейте вътре разтворената мая, солта и зехтинът. Бъркайте с дървена лъжица, прибавяйки постепенно брашно към течността, докато тестото се събере на топка. Прехвърлете го върху леко набрашнен плот и доомесете за още 5 минути, докато стане гладко, меко и нелепнещо. Сложете тестото в купа, покрийте го с кърпа и го оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. Това обикновено отнема около час.
Натиснете втасалото тесто с ръце, за да изкарате въздуха, и го разделете на 6 еднакви топчета. Покрийте ги с кърпа и ги оставете настрана за 5 минути. Всяко топче разточете на овална питка с дебелина около 1/2 см и дължина около 15 см. Оформените пита хлебчета прехвърлете върху хартия за печене (при мен се събраха по 3 хлебчета на 1 лист, т.е. пекох на два пъти). Покрийте ги отново с кърпа и ги оставете да втасат леко за около 20 минути.
Загрейте фурната на 230 градуса, като сложите вътре голяма плоска тава. След като температурата е достигната, внимателно прехвърлете първата партида пита хлебчета заедно с хартията за печене върху загрятата тава. Печете ги между 4 и 6 минути, докато се надуят. Толкова печене им е достатъчно – не трябва да се запичат или да покафеняват. Повторете същото и с вторите 3 хлебчета.
Оставете ги да изстинат леко и след това ги превърнете в нещо изумително вкусно. 🙂
Още изпитани рецепти за уютни домашни печива с подробни инструкции и вкусни снимки ще откриете в моята е-книга с рецепти „Уютни на вкус“. Поръчайте си я тук 👉 https://payhip.com/b/9kjp.
А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram.