Сладкиши

Най-вкусните баклавички

пилотна версия на най-приготвяния новогодишен сладкиш! 

baklava-ready-FINAL

Мислех, че коледните ми сладки ще са последното нещо, излязло на бял свят в Черешовата пекарна за 2014-та година, но уви! Отново ме удари вълна на вдъхновение и ето ме пак – този път във филма „Да направиш баклава за 60 минути“ (че и по-малко) 🙂 

Смея да твърдя, че баклавичките, за които ще става въпрос в следващите редове, са изцяло различни от тези, които масово всички сме опитвали. Причината за това е, че ги приготвих не с фини точени кори, а с такива, препечени на сач. Препечените на сач кори традиционно се използват за направа на баници, но, оказва се, са идеален избор и за тези малки симпатични сиропирани сладкишчета. Плътността на корите позволява да поемат повече сироп, което помогна на моите баклавички да станат много, много сочни. И така, ето как ги приготвих.

products

Използвах Точени кори, препечени на сач, „БИТАС“, като се водех по тази тяхна рецепта.

За моите баклавички направих някои промени – в количеството на маслото и във вида на ядките (използвах орехи, вместо бадеми).

Ето и точните продукти за рецептата:

1 пакет Точени кори, препечени на сач, „БИТАС“

125 гр масло, разтопено

1 ч.ч натрошени орехови ядки

500 гр захар

500 мл вода 

ванилия

Приготвяне: 

making

Оставих корите на стайна температура за около час преди приготвяне на баклавичките.

Разстлах всяка от трите, буквално я напръсках с малко от разтопеното масло, поръсих с орехи и навих на стегнато руло. Всяко руло нарязах на филийки с ширина около 3 см, след което подредих всички филийки в намазана с масло тава. С остатъка от маслото залях баклавичките отгоре. Изпекох ги до златисто в предварително загрята на 200 градуса фурна. Междувременно си приготвих сиропа – кипнах водата и захарта, ароматизирах с ванилията и оставих да покъкри за 10-15 минути на слаб огън. Изпечените баклавички залях с топлия сироп и оставих да поемат.

Друга хубава черта на тези баклавички е, че след като поемат целия сироп, си остават все така пухкави и сочни, без корите да се слепват. 🙂

Ако и у вас сте любители на печивата с точени кори, можете да разгледате още рецепти с такива тук.

За да се насладите на също толкова вкусни баклавички, любимата празнична баница, щрудел или друго домашно изкушение, поръчайте от истинските Точени кори „БИТАС“, препечени на сач, тук: http://bitas.bg/index.php?m_id=16.

Ако решите да приготвите рецептaта, ще се радвам да споделите как се е получила! 🙂 А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook  или ме последвайте в Instagram.

Оставете коментар....