Тази рецепта е вдъхновена от Веселка Цанкова, която преди време ми писа в Инстаграм и ми разказа колко вкусна става баницата с плънка от картофи и гъби. Е, права беше! Комбинацията е просто вър-хов-на и отново ѝ благодаря ❤️! Ще ви разкажа как да си я приготвите и вие. 🙂
Знаете си ме – баниците са ми слабост. Вкъщи често правя и ги поднасям по различно време на деня – за закуска, за дъъълги уикенд закуско-обеди, за следобедна закуска на малкото ни момиченце, че дори и за вечеря. Днешната рецепта принадлежи на последната категория, т.е. спокойно можете да я сервирате за вечеря, както направих аз. С чаша студена напитка (за мен – домашна лимонада, но други биха я харесали и в компанията на бира или пък хладно бяло вино 🙂 ) е идеална за похапване в лятна вечер. Приготвих я с любимите ми препечени на сач Точени кори БИТАС, като този път се спрях на пълнозърнестите. Тотален фаворит са ми за баници със зеленолистни зеленчуци или за по-нестандартни солени плънки като тази.
Финалният резултат е мноооого oм-ном-ном: сочна баница отвътре, хрупкава коричка отвън и перфектно допълващи се аромати на картофи, гъби, масло и домашна сушена мащерка. 🥰 Звучи ли ви вкусно? Ето какво ви е нужно, за да си направите и вие този разкош у дома.
Необходими продукти за тава с диаметър 30 см:
1 пакет Пълнозърнести Точени кори БИТАС, препечени на сач /400 гр/
800 гр картофи
250 гр гъби печурки
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
няколко стръкчета сушена мащерка (сложете на вкус)
сол на вкус
100 гр масло
50 мл олио
Начин на приготвяне:
Оставете пакета с корите на стайна температура за поне 1 час преди приготвяне на баницата.
Обелете и нарежете картофите на кубчета. Лука и чесъна нарежете на ситно. Почистете гъбите и ги нарежете на тънки филийки. Разтопете 2 с.л. от маслото в голям тиган и изсипете вътре картофите, лука и чесъна. Налейте вода до 1 см под нивото на картофите, покрийте с капак и оставете за около 10 мин на среден огън да се задушат, като разбърквате периодично. Когато картофите омекнат, добавете към тях гъбите, мащерката и посолете на вкус. Гответе на котлона за още кратко, докато и гъбите омекнат. Картофите трябва да са сготвени, но не да се разкашкат. Оставете плънката да изстине напълно.
Разтопете останалото масло и го смесете с олиото. Разстелете корите. Разделете плънката на 3 равни части. Всяка кора намажете фино със сместа от масло и олио. Разпределете 1/3 от плънката в редичка в края на всяка кора. Навийте кората на руло, като започнете откъм края, където е плънката, за да остане тя в центъра на всяко от рулата. Повторете същото и с останалите две кори.
Покрийте кръгла тава (моята е с диаметър 30 см ) с лист хартия за печене. Подредете вътре трите навити кори. Първата кора, която се поставя централно, се навива като охлюв, а следващите две се подреждат около центъра, застъпвайки се в краищата. Готовата баница се намазва фино с останалата смес от масло и олио и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути (до златисто).
Поднася се топла, с усмивка и гордост от добре свършената работа. 🙂 Да ви е сладко!
Забележка: ако заместите маслото изцяло с растително олио в рецептата, ще получите напълно постна/веган баница.
Още изпитани рецепти за уютни домашни печива с подробни инструкции и вкусни снимки ще откриете в моята е-книга с рецепти „Уютни на вкус“. Поръчайте си я тук 👉 https://payhip.com/b/9kjp.
А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram.