
Февруари си дойде и отвсякъде валят сърца, романтични цитати и мъдрости. В нашето малко фемили разбираме любовта по един друг, по-вкусен начин. Облякохме го в рецепта и ви го представяме като част от поредицата „Сандвичи открай света“. Ами, да ви е сладко! 🙂
Не че не съм романтична душа, но някак си не си представям да затрупам Динко с шоколади и сърцевидни балони навръх 14-и февруари. Но пък, вижте, един сандвич с бекон бих му сглобила с удоволствие. 🙂 Затова ви представям нашата семейна версия на известния сандвич BLT (съкратено от bacon, lettuce, tomato или иначе казано – сандвич с бекон, маруля и домат), с една тематична за сезона закачка ;).
Сандвичът нашумява в Щатите в началото на XX век. В него няма нищо твърде завъртяно, дори напротив – залага се на простичък, изчистен вкус. Важното е беконът да е добре изпечен, зеленчуците – свежи и хлябът – пресен. Може да се направи с обикновени тостерни филийки, също и с някакъв вид багета, но аз го харесвам най-много с домашна плоска питка, която изпичам на тиган за нула време. И защото влагам сърце във всичко, а и сезонът го предразполага, приготвих бекона за сандвичите с ей такава ❤ форма:

Ако идеята да зарадвате любимия човек с домашно приготвена закуска или брънч ви допада, независимо дали ще празнувате Деня на влюбените или не, вижте как да си направите нашата версия на BLT сандвичи.
Необходими продукти за 2 сандвича
За плоската питка (с диаметър 20 см):
120 гр кисело мляко
3 с.л. топла вода
щипка сода за хляб
щипка сол
150 гр брашно + 2-3 с.л. допълнително за обрашняване
1 с.л. зехтин
1 ч.л. масло за намазване
За гарниране на сандвичите:
2 големи резена бекон, не много тънки
1 домат на тънки резени
няколко листа айсберг салата
майонеза
Начин на приготвяне:
Смесете киселото мляко със содата, солта и водата. Разбъркайте добре, докато се появят балончета. Добавете брашното и зехтинът и бъркайте с лъжица, докато се получи топка тесто. Извадете я върху леко набрашнен плот и я прехвърлете няколко пъти. Не месете повече. Тестото трябва да е гладко, леко лепкаво, но да не остава по ръцете ви.
Сложете тиган с незалепващо покритие и диаметър 20 см да загрява на умерено силен огън (при мен – на степен 8 от 12 на котлона). Веднага след това разстелете вътре топката тесто на тънка питка. Можете да го направите лесно с предварително намазнена лъжица. Оставете питката да се пече, докато се надуе леко и отдолу стане златиста. Обърнете и изпечете за около минута-две и от другата страна. Извадете питката и я намажете отгоре с малко масло. Оставете я да изстине и я нарежете на 4 парчета.
Разполовете лентите бекон и ги оформете като сърца, като ги закрепите с клечки за зъби по този начин:

Изпечете ги в същия незалепващ тиган, като не добавяте мазнина. Нужни са по минута-две на страна, докато беконът придобие хубав златист загар. След като изпечете сърцата от бекон, премахнете клечките за зъби.
Сглобете сандвичите, като намажете четвъртинките питка с тънък слой майонеза. Отгоре подредете листа айсберг, резени домат и сърце бекон. Захлупете с друга четвъртинка питка и поднесете с любов 🙂
За да не пропуснете и следващите любопитни рецепти от поредицата „Сандвичи открай света“, последвайте ме в Instagram, харесайте страницата ми във Фейсбук и последвайте блога ми от червения бутон „Последвай Cherry Bakery“.
Ако пък ви се хапва нещо сладко, в електронната ми книга с рецепти ще откриете много уютно-вкусни идеи. Поръчайте си я тук: https://payhip.com/b/9kjp.
If you like my blog and recipes, my debut e-cookbook in English may be interesting for you as well. Order „Add Cozy to Taste: 24+1 Recipes With a Balkan Touch to Sweeten Up Your Palate and Soul“ on Amazon HERE.
