
Следващата спирка в апетитната ни рубрика „Сандвичи открай света“ е слънчева Испания. С Динко ви пренасяме директно там с наш прочит на една испанска класика – Bocadillo de Tortilla Francesa или сандвич с омлет в багета. Хайде с нас – обещаваме пръстооблизваща вкусотия, празни чинии и доволни коремчета. 🙂
Наскоро в Инстаграм ви попитах сандвич от кой край на света искате да ви покажем. Преобладаващата част от отговорите сочеха Испания, затова и днес сме на испанска вълна. Проучихме обстойно тамошната street food култура и с изненада установихме, че няма кой знае какво разноообразие по отношение на сандвичите. Оказа се, че испанците хапват основно бокадийо /bocadillo/ – сандвич от багета, разрязана през средата, и пълна със семпли, но вкусни неща – домати и маслини, пържени калмари, хамон или омлет. Казвам „семпли“, защото ми направи впечатление, че пълнежите са от по 2, максимум 3 съставки. Няма сосове, сирена, различни зеленчуци и многобройни добавки, както при други видове сандвичи.

Придържайки се към тази изчистена концепция, решихме, че ще направим бокадийо с омлет. Единствената добавка, която сложихме извън стандартната рецепта, беше чоризо в омлета. Защото е запазена марка на испанците (и двамата с Динко мигновено се сетихме за него, когато стана ясно, че ще правим испански сандвич) и защото е много вкусно. 🙂 Останахме доста доволни от резултата. Сандвичите са с идеалното съотношение между сочност и хрупкавост, питателни са, а и чоризото им придава чудесен аромат и вкус.
Тази рецепта ще ви свърши идеална работа, ако искате да приготвите специална закуска или брънч, а даже и меню за градинско парти. Сандвичите се приготвят лесно, с една интересна подробност в процеса, която е важна за вкуса. Ето как.
Необходими продукти за 3 сандвича:
1 голяма багета (ние използвахме готова, тип френска, с дължина ~50 см, но можете да си направите и домашни хлебчета. Рецептата от тук е идеална за целта.)
300 гр чоризо
6 яйца
3 с.л. прясно мляко
сол и черен пипер на вкус
3 домата – добре узрели и сладки
Начин на приготвяне:
Нарежете чоризото на малки кубчета. Сложете ги в нагорещен сух тиган (без допълнително мазнина) и гответе, докато придобият златист загар. Извадете кубчетата чоризо върху кухненска хартия и прецедете отделилата се мазнина в друг съд.
Разбийте яйцата с прясното мляко. Подправете със сол и черен пипер на вкус. В същия тиган от чоризото сложете 1-2 ч.л. от заделената мазнина. Загрейте тигана на умерен огън и излейте вътре 1/3 от яйчената смес. Веднага посипете отгоре с 1/3 от кубчетата чоризо и гответе омлета по около 1,5-2 минути на страна или до светло златисто. По този начин пригответе общо 3 омлета – за всеки сандвич по един.
Разрежете багетата на 3 равни части и ги разполовете. Разтворете всяка част като книга и запечете за кратко на загрят сух тиган, докато багетата отвътре придобие златист загар.
Разполовете един домат и направете върху месестата част на всяка половинка решетка с нож. Натрийте хубаво отвътре запечените багети, докато са още топли, така че хлябът да се напои и оцвети и да останат парченца домат по повърхността. Това е интересната подробност в приготвянето, за която споменах по-горе – ще се поизцапате, но на нея се дължи голяма част от хубавия вкус накрая. 🙂

Върху натритите с домат багети сложете по един омлет. Похлупете сандвичите и сервирайте с останалите домати, нарязани на парчета.
От нас – добър апетит! Или както казват испанците – iBuen provecho! 🙂
Останалите от рубриката световно известни сандвич класики в наш прочит можете да видите тук.
А ако и вие си имате любим сандвич, който сте опитвали някога някъде по света и искате да вкусите пак, пишете ни. Разкажете ни за него и ние ще се опитаме да го пресъздадем в рецепта по най-добрия начин.
За да не пропуснете следващите вкусни хрумки, последвайте CherryBakery.eu в Инстаграм, Фейсбук и от специалния бутон тук в блога.
