love is in the air…
Есенен неделен следобед. Еуфория вкъщи – обещала съм да изпека пай. По това време от годината като че ли по default ми иде да слагам на всичко ябълки и канела, затова, съвсем изненадващо (виж ти!) решавам паят да е ябълков. И с по-различна (романтична) украса 🙂 Започвам!
Приготвям си:
150 гр масло, директно извадено от хладилника
320 гр брашно
2 яйца – и те директно от хладилника
85 гр захар
1/2 ч.л бакпулвер
2 щипки сол
3 едри ябълки
2 с.л нишесте
канела
ванилов екстракт
Набързо нарязвам маслото на кубчета. При продуктите за пай е важно да се действа бързо, за да не се стоплят. Изсипвам маслото при брашното и с триене правя трохи. Ако разполагате с блендер, той може да свърши тази стъпка вместо вас 🙂 Прибирам съда с маслените трохи във фризера. През това време разбивам хубаво яйцата със захарта, солта и бакпулвера. Съединявам двете смеси с бъркане. Трябва да се получи топка тесто, гладка и нелепнеща. При нужда добавям още малко брашно. Прибирам тестото на студено за 15-20 минути и през това време си приготвям пълнежа.
Ябълките обелвам, почиствам от семките и нарязвам на кубчета. Загрявам ги на слаб огън заедно със 100-120 мл вода, няколко лъжици захар на вкус, канела и ванилов екстракт. Когато течността кипне и ябълките леко омекнат, добавям размитото с малко вода нишесте. Бъркам, докато сосът на ябълките се сгъсти и дръпвам от котлона.
Вадя тестото от хладилника и го разделям на две. Едната половина разстилам по дъното и стените на форма за пай (за ориентир – моята е с диаметър 24 см и това количество тесто идеално стига за две маслени кори). Надупчвам с вилица. Отгоре изсипвам ябълковия пълнеж. Покривам с другата половина от тестото, разточена на кръг с големината на формата.
По-различното на този пай, както споменах в началото, е украсата му – използвах формичка, с която изрязах сърчица от кората, с която покрих пая. С изрязаните сърчица украсих ръба, като подпъхнах под тях краищата на долната кора, които седяха притиснати към стените на формата. С четка намазах пая отгоре с течността от ябълковата плънка и запекох на 180 градуса до златисто. Ако обичате по-сладки пайове, можете да поръсите вашият и с малко кристална захар преди печене.
И така – по тази лесна рецепта приготвих моя сърцат пай, от който освен вкусен аромат на маслено тесто, ябълки и канела, се носи и мнооого любоФ 🙂 Опитайте и Вие! 🙂
Ако рецептата Ви е допаднала и решите да я приготвите, ще се радвам да споделите как се е получила при Вас! 🙂 А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.