Да са курабийки – курабийки са.
Да са мандаринки – не са. Само формата са им взели.
Запознайте се с първата от серията коледни рецепти в Cherry Bakery, за която ви споменах неотдавна във Фейсбук! 🙂
В крак със сентенцията, че по Коледа се случват чудеса, и аз посътворих разни кулинарни такива, за които тепърва ще ви разказвам. Първи по чудатост са тъкмо тези сладки с мандариново прикритие, чиято тайна предстои да разкрия!
Интересното, което научих след малко проучване за рецептата им (в оригинал от тук) е, че тя си има симпатична символика. Оказва се, че в Сингапур приготвят подобни сладки по случай китайската Нова година и си ги разменят като пожелание за късмет и благоденствие. Самата дума „мандарина“ на китайски пък се изговаря също като думата за „злато“. Златна рецепта съм ви приготвила, ей! 🙂
Освен това, за мен, а предполагам и за много от вас, мандарината е предвестник на Коледа, така че какво по-хубаво от това да съберем цялата символика накуп и да си направим от тези симпатични, хрупкави и крехки маслени курабийки за празниците? За да носят още повече коледно усещане, ги приготвих с пълнеж от ябълка, стафиди и канела, вместо с карамелизиран ананас, както е в оригинал. Всичко друго е лесно – маслено тесто (с няколко допълнителни добавки от стандартното) и малко муза за оформянето. Ето как да си ги измайсторите и вие:
Необходими продукти
/достатъчни за 18-20 броя „мандаринки“/
За пълнежа:
3 по-дребни ябълки
50 гр кафява захар
30 гр стафиди
канела на вкус
За тестото:
140 гр меко масло
80 гр пудра захар
1 яйце
1 с.л. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. ванилов пудинг на прах
За глазиране на сладките:
1 белтък
оранжева сладкарска боя
Начин на приготвяне:
За плодовия пълнеж настържете ябълките на едро ренде. Разбъркайте ги със захарта, стафидите и канела на вкус и ги задушете на слаб огън до съвсем леко омекване (да не стават на пюре). Отцедете отделилата се течност – плънката трябва да е възможно най-суха, за да не изтича при оформянето на сладките после.
За тестото разбийте маслото с пудрата захар до пухкавост. Добавете яйцето, прясното мляко и смесените брашно и пудинг. Съберете тестото на топка и ако е твърде лепкаво, му добавете още малко брашно. Сложете топката тесто между два пласта прозрачно фолио, оформете го на плосък правоъгълник и го приберете в хладилник за 2 часа.
Извадете охладеното тесто. Късайте топчета, големи колкото орех, изтънявайте ги върху дланта си до получаването на (приблизително) кръг и сложете в центъра му по 1/2 ч.л. ябълкова плънка. Загърнете плънката с краищата на тестото, прищипете ги, така че да няма никакви отвори, и внимателно оформете отново топче между дланите си. Работете бързо – тестото е маслено и при по-продължителен контакт с топлината на ръцете, се размеква и оформя по-трудно.
Оформените топчета подредете върху хартия за печене, намажете с белтък и малко оранжева сладкарска боя. Ако не желаете да ползвате боя, ще ви свърши работа и много наситено жълт яйчен жълтък – от домашни яйца например.
Ако искате да декорирате сладките с листенца, както направих аз, тук е моментът да нарежете дървено шишче на малки парчета и да забодете по една импровизирана дръжчица на всяка мандаринка преди печене.
Изпечете курабийките на 180 градуса до златисто. Оставете ги да изстинат, махнете им „дръжките“ от шишчетата и сложете на тяхно място такива от истински мандарини, по едно карамфилче, или пък дръжчици и листа от захарен фондан. Вариантите са много, стига да имате муза! 🙂
Това е! Пожелавам ви приятно мандариново творчество и коледно вдъхновение в огромни количества! Бъдете наблизо, за да сте от първите, които ще узнаят и останалите задаващи се празнични рецепти. Подготвила съм ви наистина интересни неща 🙂
Ако решите да приготвите рецептaта, ще се радвам да споделите как се е получила! 🙂 А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.