Приземявам се отново на черешова територия, за да ви „светна“ за една хитрост, която изпробвах преди броени часове днес.
Зимно време от витаминозни съображения много често у дома правя фрешове от портокал. В края на цеденето обикновено събирам цяла кула от кори, които от известно време се чудя дали не мога да оползотворя някак, за да не изхвърлям директно. И ми хрумна, че мога да ги използвам за „чашки“, в които да изпека кексчета! Пробвах и се получи интересно.
Ако обичате портокалови десерти или още по-хубаво – такива с шоколад и протокал – опитайте и Вие.
Трябват Ви:
любимата ви рецепта за какаови/шоколадови мъфини (а може и друга без шоколад по Ваш вкус)
5 едри или 6 средни портокала, измити, разрязани наполовина и изцедени от сока (или по-малко на брой, като останалото тесто можете да изпечете във формички)
Предварителната подготовка изисква единствено да оберете с лъжица останалата пулпа от портокала, за да са възможно най-сухи „чашките“. Може да се наложи да отрежете внимателно с нож връхчетата им, за да стоят наравно в тавата, без да мърдат.
След като забъркате тестото за мъфини, напълнете с него 2/3 от всяка портокалова чашка и изпечете на колкото градуса е посочено в рецептата, по която се водите. Аз пекох моите мъфини на 200 и се получиха чудесни.
И това е! На корите е намерено още едно приложение, резултатът е ефектен и много ароматен десерт, а за сладкото портокалово ухание, което се носи от фурната при печенето, само ще загатна 🙂 Ще го усетите, ако опитате!
Ако искате да виждате по-често подобни статии със сладкарски трикове в блога, пишете ми! Приемам с радост коментари тук, както и във Фейсбук . А за да не пропуснете следващите вкусни хрумни и рецепти, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“.