Няма как блог с черешово име като моя да мине без рецепта с череши точно когато им е сезонът. Нали? Затова спретнах този симпатичен сладкиш с хрупкаво-маслена коричка и ви го поднасям топъл-топъл 🙂 🍒
Ако сте чели историята на Cherry Bakery или пък интервюто ми в майския бр. 125 на сп. „Рецепти за здраве“, вече знаете, че моята любов към сладкарството беше официално узаконена с диплома, докато паралелно следвах в университета и се обучавах в супер интересен и вкусен сладкарски курс. Е, един от първите сладкиши, които направих по време на практиката си от курса, беше именно крамбъл. Още оттогава съм му верен фен.
Чарът на този сладкиш е, че може да се направи с всякакви плодове и все е вкусен. Нарязваш ябълки, праскови или като в моя случай – нареждаш обезкостени череши, стриваш масло с овесени ядки, захар, брашно и аромат по желание, посипваш небрежно маслените трохи върху плодовете и оставяш магията да се случи във фурната. Просто вкус-но! И готово за нула време.
Ако решите да опитате моята версия на крамбъл с череши, заредете се с допълнителни 20-ина минути, докато ги обезкостите. Разбира се, ако разполагате със специален уред за това, минутите ще намалеят драстично. Останалото е фасулска работа и си заслужава абсолютно всяка секунда. Ще се убедите при вкусването на първата хапка хрупкаво-плодово-топящо се блаженство.
Ето какво ви е необходимо, за да си спретнете черешов крамбъл у дома:
Необходими продукти:
1 кг череши
3-4 с.л. захар за черешите
За коричката:
100 гр студено масло
100 гр фини овесени ядки
100 гр брашно
100 гр захар – обикновена кристална или пък кафява
1/2 ч.л. лимонови корички или лимонова захар за аромат – по желание
Начин на приготвяне:
Измийте и обезкостете черешите. Подредете ги в тавичката, в която ще печете крамбъла, и ги посипете с 3-4 с.л. захар.
Нарежете студеното масло на кубчета и го смесете с овесените ядки, брашното, захарта и, по желание, лимоновите корички/лимоновата захар. Стрийте всичко с ръце, докато се получат груби маслени трохи. Разпределете ги върху черешите.
Изпечете сладкиша в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато маслените трохи придобият апетитен златист загар и сокът, който са пуснали черешите при печене, започва да бълбука тук-таме на повърхността.
Оставете крамбъла да се охлади и поднесете. Можете да го гарнирате с ванилов сладолед за повече разкош. Voilà! 🙂
Ако искате да се възползвате максимално от сезона на черешите, хвърлете едно око и на тези черешови щруделчета. 🍒🍒🍒
А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Facebook или ме последвайте в Instagram.