Орехово-ябълков лепкав сладкиш /постна рецепта/

sladkish-3-label-small

Нещо като реване, нещо като грис-халва, с аромат на ябълки, канела, орехи. Хайде да ви запозная с един разкошен сладкиш без никакви животински продукти, апетитно напоен с гъст захарен сироп. 😍

Тази рецепта е чудна за подслаждане на настроението 🙂 Приготвя се лесно, с непретенциозни продукти, а това, което най-много ми хареса в нея, е „лепкавата“ текстура на готовия сладкиш – сочните, обилно сиропирани печива са ми много вкусни.

sladkish-4-small

Ако и вие сте от моя отбор, запретвайте ръкави! Допълнителният бонус е липсата на каквито и да било животински продукти, което значи, че сладкишът е прекрасен и за хора с веган/постен режим на хранене. Вдъхнових се да го приготвя от тази рецепта, а ето и моята версия:

Необходими продукти:

За блата:

2 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. пшеничен грис

1 ч.ч. настъргани ябълки (2 средно големи плода) 

3/4 ч.ч. захар (можете да я намалите и на 1/2 ч.ч., ако ябълките ви са от по-сладките)

1/2 ч.ч. смлени орехи

1/2 ч.ч. олио

1 ч.ч. вода

1 ч.л. бакпулвер

2 ч.л. канела

ванилия на вкус

За сиропа:

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. вода 

ванилия

Начин на приготвяне:

Смесете последователно брашното, гриса, захарта, ябълките, орехите, канелата и ванилията. Разтворете бакпулвера в чашата вода и изсипете при сухите съставки. Добавете и олиото и разбъркайте добре, докато всичко се хомогенизира. Изсипете готовата смес в намазнена тавичка (аз използвах овална с размери 30х20 см) и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка (за около 30-40 минути).

Докато блатът се пече, кипнете 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. вода (моята чаша е с вместимост 200 мл) и ванилия на вкус, изчакайте да заври и оставете да къкри за 15 минути на слаб огън до леко сгъстяване.

Извадете готовия блат от фурната и го залейте веднага с охладения сироп. Можете да направите и обратното – да охладите блата и да го залеете с топъл сироп. Изчакайте да се напои добре и по желание поръсете с фино смлени орехи.

Време е за хапване! 🙂 Да ви е сладко, ароматно и ябълково-канелено на душичките!

Ако сте на сладка вълна, вдъхновете се с още от моите рецепти за сладкиши.

А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук и ме последвайте в Instagram.

 

 

 

Реклами

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s