Нещо като реване, нещо като грис-халва, с аромат на ябълки, канела, орехи. Хайде да ви запозная с един разкошен сладкиш без никакви животински продукти, апетитно напоен с гъст захарен сироп. 😍
Тази рецепта е чудна за подслаждане на настроението 🙂 Приготвя се лесно, с непретенциозни продукти, а това, което най-много ми хареса в нея, е „лепкавата“ текстура на готовия сладкиш – сочните, обилно сиропирани печива са ми много вкусни.
Ако и вие сте от моя отбор, запретвайте ръкави! Допълнителният бонус е липсата на каквито и да било животински продукти, което значи, че сладкишът е прекрасен и за хора с веган/постен режим на хранене. Вдъхнових се да го приготвя от тази рецепта, а ето и моята версия:
Необходими продукти:
За блата:
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. пшеничен грис
1 ч.ч. настъргани ябълки (2 средно големи плода)
3/4 ч.ч. захар (можете да я намалите и на 1/2 ч.ч., ако ябълките ви са от по-сладките)
1/2 ч.ч. смлени орехи
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода
1 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. канела
ванилия на вкус
За сиропа:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
ванилия
Начин на приготвяне:
Смесете последователно брашното, гриса, захарта, ябълките, орехите, канелата и ванилията. Разтворете бакпулвера в чашата вода и изсипете при сухите съставки. Добавете и олиото и разбъркайте добре, докато всичко се хомогенизира. Изсипете готовата смес в намазнена тавичка (аз използвах овална с размери 30х20 см) и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка (за около 30-40 минути).
Докато блатът се пече, кипнете 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. вода (моята чаша е с вместимост 200 мл) и ванилия на вкус, изчакайте да заври и оставете да къкри за 15 минути на слаб огън до леко сгъстяване.
Извадете готовия блат от фурната и го залейте веднага с охладения сироп. Можете да направите и обратното – да охладите блата и да го залеете с топъл сироп. Изчакайте да се напои добре и по желание поръсете с фино смлени орехи.
Време е за хапване! 🙂 Да ви е сладко, ароматно и ябълково-канелено на душичките!
Ако сте на сладка вълна, вдъхновете се с още от моите рецепти за сладкиши.
А за да не пропуснете следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук и ме последвайте в Instagram.