Лека плодова торта

torta-collage

Пухкави и сочни блатове, лек крем и пъстро „килимче“ от плодове отгоре. 🍓🍊🥝 Едно парченце от тази домашна торта си е 200% щастие в чинийка! 🙂

Ако сте в отбора на почитателите на плодови торти, препоръчвам ви горещо тази. Не е сложна за приготвяне, а вкусът й е супер свеж и очарова наред. Проверено! Приготвих я за рождения ден на баба, който отпразнувахме с цялата ни щура фамилия, и всички до един я харесаха. Рецептата е лесна и дори и начинаещ тортотворец ще се справи. Как се прави, разказвам по-долу.

Необходими продукти /за торта с диаметър 28 см/:

За блата:

5 яйца

220 гр захар

220 гр брашно

1/2 пак. бакпулвер

ванилия

За напояване на блата: 50 мл сок от ананас

За крема:

600 гр кремообразна сладкарска извара

200 мл течна сладкарска сметана

Пудра захар на вкус (при мен – около 180 гр)

За украса:

150 гр ягоди

2 портокала

2 кивита

1/2 пак. желатин

100 мл сок от ананас

 

Начин на приготвяне:

Яйцата и захарта за блата се разбиват с миксер, докато се получи двойно по-обемна пухкава смес. Брашното се смесва с бакпулвера и се добавя на части към яйцата, като се бърка внимателно с шпатула до пълното му усвояване, така че да се запази обемът на сместа. Накрая се ароматизира с ванилията и отново се разбърква леко. Сместа за блата се изсипва в покрита с хартия за печене форма за торта и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути или докато дървена клечка, забодена в центъра на блата, излезе суха.

Блатът се оставя да изстине напълно.

За крема сладкарската сметана се разбива до твърди връхчета. Прибавя се на части към изварата, като отново се бърка внимателно на ръка, за да остане кремът гъст и пухкав. Подслажда се с пудра захар на вкус и се ароматизира с ванилията.

Изстиналият блат се разрязва през средата на два по-тънки. Единият блат се поставя в ринг за торта. Сиропира се леко със сока от ананас. Отгоре се разпределя половината от крема и се покрива с втория блат, който отново се сиропира и покрива с втората половина от крема. Заглажда се и се оставя в хладилник да стегне за 2 часа.

Плодовете се почистват, нарязват и подреждат върху стегналата торта. Желатинът се полива със сока от ананас и се оставя да набъбне. След това се разтопява на водна баня или в микровълнова фурна. Плодовете върху тортата се глазират леко с желатиновата смес с помощта на сладкарска четка. Това се прави, за да останат свежи и да запазят цветовете си за по-дълго.

Така приготвената торта се прибира отново в хладилник за 1 нощ или поне още 4-6 часа, ако можете да удържите на изкушението. Хапва се с усмивка и настроение 🙂 И за да е съвсем пълно щастието, само ще ви спомена, че ягодите, кивито и портокала са едни от плодовете с най-много витамин С в състава си. Ако това не е хубава причина да си отрежеш още едно парче, здраве му кажи! 😉

За да не пропуснете и следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram

 

 

 

 

 

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s