В сезона на черешите на блог с име като моя му отива поне една рецепта с черешово участие. И ето – изкушавам ви с едни божествено вкусни кремообразни десертчета с кокосово мляко, пресни череши и дъх на лято! 😍
Да започнем с малко предистория. Оригиналната панакота е десерт с италиански корени и представлява кремче от подсладена сметана с желатин. Поднася се с пресни плодове и различни сиропи. Харесвам го, защото е лесен за приготвяне и има изкушаващо кадифен вкус. В тази версия, в която го приготвих аз, използвах кокосово мляко вместо сметана, и резултатът беше просто СУ-ПЕР. Чарът на коко-чери панакотата е в това, че се прави бързо с точно 4 съставки и се получава един наистина свеж и приятен за небцето десерт. Не съм и подозирала, че кокосът и черешите се допълват така добре!
Тази панакота толкова се хареса на дегустационната комисия вкъщи, че я правих 2 пъти в два поредни дни. Експериментирах с консистенцията – първият път блендирах черешите заедно с кокосовото мляко, а вторият ги оставих цели в чашките. Вариантът с цели череши ни хареса повече, но вие можете да опитате и по първия начин, за да получите десерт с леко розов оттенък 🙂 А ето точно как го приготвих:
Необходими продукти
/за 4 порции панакота в кафеени чашки/:
400 мл кокосово мляко
20 бр череши
пудра захар на вкус
1 пак. желатин (10 гр)
Начин на приготвяне:
Почистете черешите от костилките. Разпределете ги поравно в четирите чашки. Подсладете кокосовото мляко с пудра захар според вашия вкус (аз добавих 2-3 с.л.). Смесете желатина с 2 с.л. хладка вода и го оставете за няколко минути да набъбне. Разтопете го на водна баня и го прибавете на тънка струйка към кокосовото мляко с непрекъснато бъркане. Разпределете сместа поравно в чашките и ги приберете в хладилник да стегнат. При мен за около час вече бяха стегнали.
Ако искате да поднесете панакотата обърната върху чинийка, отделете я от стените на чашата с остър нож по ръба, след което топнете всяка чаша за кратко в топла вода, за да излезе желираното кремче по-лесно.
Поднесете с пресни череши. По желание можете да полеете десертчетата и с плодов сироп. Тази рецепта може да се превърне и във веган такава, ако замените желатина с негова растителна алтернатива.
Да ви е сладко и да се похвалите, ако я опитате и вие!
Още вдъхновение за сладости с череши можете да почерпите от тук.
А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram.