Коко-Чери панакота

panacota-final-label-small

В сезона на черешите на блог с име като моя му отива поне една рецепта с черешово участие. И ето – изкушавам ви с едни божествено вкусни кремообразни десертчета с кокосово мляко, пресни череши и дъх на лято! 😍

Да започнем с малко предистория. Оригиналната панакота е десерт с италиански корени и представлява кремче от подсладена сметана с желатин. Поднася се с пресни плодове и различни сиропи. Харесвам го, защото е лесен за приготвяне и има изкушаващо кадифен вкус. В тази версия, в която го приготвих аз, използвах кокосово мляко вместо сметана, и резултатът беше просто СУ-ПЕР. Чарът на коко-чери панакотата е в това, че се прави бързо с точно 4 съставки и се получава един наистина свеж и приятен за небцето десерт. Не съм и подозирала, че кокосът и черешите се допълват така добре! panacota3-label-small

Тази панакота толкова се хареса на дегустационната комисия вкъщи, че я правих 2 пъти в два поредни дни. Експериментирах с консистенцията – първият път блендирах черешите заедно с кокосовото мляко, а вторият ги оставих цели в чашките. Вариантът с цели череши ни хареса повече, но вие можете да опитате и по първия начин, за да получите десерт с леко розов оттенък 🙂 А ето точно как го приготвих:

Необходими продукти

/за 4 порции панакота в кафеени чашки/:

400 мл кокосово мляко

20 бр череши

пудра захар на вкус

1 пак. желатин (10 гр)

Начин на приготвяне:

Почистете черешите от костилките. Разпределете ги поравно в четирите чашки. Подсладете кокосовото мляко с пудра захар според вашия вкус (аз добавих 2-3 с.л.). Смесете желатина с 2 с.л. хладка вода и го оставете за няколко минути да набъбне. Разтопете го на водна баня и го прибавете на тънка струйка към кокосовото мляко с непрекъснато бъркане. Разпределете сместа поравно в чашките и ги приберете в хладилник да стегнат. При мен за около час вече бяха стегнали.

Ако искате да поднесете панакотата обърната върху чинийка, отделете я от стените на чашата с остър нож по ръба, след което топнете всяка чаша за кратко в топла вода, за да излезе желираното кремче по-лесно.

Поднесете с пресни череши. По желание можете да полеете десертчетата и с плодов сироп. Тази рецепта може да се превърне и във веган такава, ако замените желатина с негова растителна алтернатива.

Да ви е сладко и да се похвалите, ако я опитате и вие!

Още вдъхновение за сладости с череши можете да почерпите от тук.

А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram

 

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s