Сладки, Сладкиши

Лимоново-малинови целувки

meringues1-label

Рецептата, която съм ви приготвила днес, е романтично-лятна. Пригответе си купа, миксер и време за развихряне и след по-малко от два часа ще опитате един абсолютно разкошен прочит на класическите сладки целувки. ❤️

Идеята за целувки с лимон и малини ми хрумна наскоро, когато обмислях какви сладки да направя за моминското парти на моя приятелка. Исках нещо свежо, като за парти, но и някак женствено, нежно и запомнящо се. Малините тъкмо бяха влезли в сезон и хоп – решено 🙂 Резултатът се хареса както на мен, така и на цялата ми банда от верни дегустатори, затова с радост споделям рецептата с вас. И ако някой някога ви е казвал, че приготвянето на целувки е сложна работа, от мен да знаете – това е абсолютен мит. Просто трябва да имате наум няколко тънкости. Вижте как да си ги спретнете в следващите редове.

Необходими продукти за 40 бр. целувки:

2 белтъка

1 каф. ч. пудра захар (~150 гр)

2 капки лимонов сок

1 ч.л. лимонови корички или 1 ч.л. захар с аромат на лимон

1 ч.л. ванилова захар

За малиновото пюре:

50 гр пресни или замразени малини

1 с.л. захар

1 с.л. вода

 

Начин на приготвяне:

Преди да започнете с приготвянето, уверете се, че:

  1. Няма никакви остатъци от жълтък в белтъците, които ще използвате за целувките. Ако при разделянето им случайно е попаднало малко от жълтъка, съветвам ви да отделите наново белтъка от друго яйце.
  2. Купата, в която ще разбивате белтъците, е абсолютно суха. Бъркалките на миксера също. Ако попадне дори съвсем малко количество вода в белтъците, това им пречи да се разбият на сняг.
  3. Пудрата захар е достатъчно фина. Ако си я приготвяте сами в мелачка, мелете я по-дълго и я пресейте през цедка. Колкото по-фина е захарта, толкова по-бързо и лесно ще е разбиването.

Оттук нататък процедурата е лесна. Изсипете белтъците в купа. Добавете две капки лимонов сок и разбъркайте с миксер, докато станат на пяна. Добавете пудрата захар, ваниловата захар и лимоновите корички/лимоновата захар. Бъркайте с миксера, докато получите твърд сняг, т.е. при отделянето на бъркалките, сместа трябва да образува връхчета, които да стоят стабилно, без да се разтичат настрани. Загрейте фурната на 100 градуса.

Напълнете сместа в пош и шприцовайте целувки върху тава, покрита с хартия за печене. Оставяйте разстояние около 1,5-2 см между целувките. Пъхнете целувките в предварително загрятата фурна и ги печете между час и половина и 2 часа при същата температура – 100 градуса, на горен и долен реотан, без вентилатор. При мен след час и 20 минути бяха готови, но имайте предвид, че всяка фурна е различна. Преди да ги извадите, проверете ги с лек натиск. Ако искате по-дъвчащи целувки, коричката трябва леко да поддава, когато ги натиснете. За добре изсушени целувки с хрупкава коричка и леко дъвчащ център, коричката не трябва да поддава при натискане.

Докато целувките са във фурната, пригответе малиновото пюре. Сложете малините, захарта и водата в купа и ги кипнете на котлона. След като кипнат, оставете ги да покъкрят на слаб огън до леко сгъстяване на соса. Дръпнете от котлона и оставете леко да изстине. Претрийте малините през фина цедка, отделете пюрето и изхвърлете семките. Оставете да изстине напълно.

С помощта на четка нарисувайте с фин слой от малиновото пюре готовите изстинали сладки. Оставете ги да изсъхнат добре или ги върнете във фурната отново на 100 градуса без вентилатор за 10 минути, за да фиксирате малините.

Тези целувки са чудни и за украса на торта – ето и нагледен пример:

na torta-label

Опитайте тази рецепта. Обещавам, че ще ви се услади 🙂

Тук ще откриете още нещо интересно с малиново участие. А тук – два вкусни сладкиша за почитателите на лимоните.

Още вкусни рецепти за ароматни дребни сладки можете да откриете в първата ми електронна кулинарна книжка „Уютни на вкус“. Поръчайте си я на този адрес. 

А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram

Реклама

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s