Смокинов пай с бадемова коричка

pie-3-label-small

Радост за очите и сладост за небцето – този пай със смокини е един същински есенен разкош в чиния. 😍

И преди съм казвала, че се стремя да взимам максимума от сезонните плодове. Обичам да ги използвам в моите сладки творения и да им измислям нови превъплъщения. Е, този път беше ред на смокините. Замислих се, че са малко подценявани – основно съм ги срещала под формата на сладко или като добавка към някой киш или тарт със сирена за контраст на вкуса. И за да покажа, че и те са плод с потенциал, реших да ги превърна в пай. С вкусно маслено тесто, в което добавих парченца бадеми. Ами прекрасно се получи! Смокините придобиха леко карамелен вкус от печенето и пуснаха прекрасен сладък сироп, което направи пая сочен. А тестото… о, тестото! 🙂 Крехко, с изкусителен маслен вкус и прекрасна допълнителна хрупкавост от парченцата бадеми.

И преди да премина към същината с рецептата, последно ще споделя две наистина хубави черти на това печиво:

  1. приготвя се по-лесно от повечето пайове, защото смокините не се нуждаят от предварителна термична обработка;
  2. съдържа минимални количества захар, а ако не желаете, можете и въобще да не слагате такава. Аз добавих малко кленов сироп, с който може да се компенсира, ако маслената основа не е сладка.  И така – ето я и рецептата!

 

Необходими продукти

/за пай с диаметър 20 см/:

100 гр студено масло

250 гр брашно

1 ч.л. бакпулвер

1 студено яйце

50 гр захар 

ванилия

40 гр белени бадеми, леко запечени

500 гр смокини

2-3 с.л. кленов сироп или мед (можете да сложите и повече – зависи колко сладки са смокините, с които разполагате)

белтък за намазване

 

Начин на приготвяне:

Студеното масло се нарязва на кубчета и се претрива с брашното, докато се получат маслени трохи. Добавят се бакпулвера и ситно накълцаните бадеми и се разбърква. Яйцето се разбива със захарта и ванилия на вкус и се изсипва към маслените трохи. Бърка се с лъжица, докато тестото се събере на топка. Ако след добавяне на яйцето от тестото не може да се оформи топка, а продължава да стои по-скоро на трохи, добавете 1 с.л. много студена вода и опитайте да го съберете отново. Не месете. Увийте го в плик и го приберете в хладилника да стегне за 20-30 минути.

Разточете тестото на кръг с диаметър около 30 см. Нарежете смокините на осминки и ги подредете върху кората в кръг, като оставите 5-6 см отстояние от ръба – това ще е бордът на пая. Полейте ги равномерно с кленовия сироп/меда.  Загънете „свободните“ 5-6 см от маслената кора навътре върху смокините. Намажете борда на пая с белтък. Сложете го да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. Нужни са му около 25-30 минути до готовност.

Това е! 🙂 Насладете се на тази есенна вкусотия.

Ако рецептата ви е харесала и решите да я приготвите, ще съм много щастлива да ми споделите отзиви. 🙂

А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки тук, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук или ме последвайте в Instagram

 

 

 

Реклами

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s