Домашно бутер тесто, загърнало изкусително разтопено сирене, карамелизиран лук и сладки запечени смокини. Този тарт е истински празник за душата и небцето. ❤️ Подарете си го в настоящия смокинов сезон.
Рецептата, която ще ви споделя днес, е попадение по 2 причини:
- Ще ви подскаже как да си приготвяте бутер тесто вкъщи за по-малко от 10 минути;
- Ще ви покаже колко вкусни са смокините и в солено амплоа.
Ако я изпробвате и вие у дома, ще получите прекрасно печиво, подходящо за лежерна вечеря, брънч или пък за по-специални поводи в компанията на хубаво вино. Има нещо много елегатно във вкуса му! А и в текстурата – усеща се хрупкавостта на тестото, кадифеното разтопено бри, сладостта на лука и лекичкото пукане на семенцата на смокините във всяка хапка.
Е, готови ли сте за рецептата? 😉
Необходими продукти за 1 тарт с размери 20х30 см:
За бутер тестото (адаптирано от ТУК):
130 гр масло, директно от хладилника
60 гр ледено студена вода
130 гр бяло брашно
1/4 ч.л. сол
За пълнежа:
200 гр сирене Бри
карамелизиран лук (аз нарязах и карамелизирах 1 голяма глава, но можете да си направите по-голямо или по-малко количество според вкуса)
2 щипки сушена мащерка
шепа дребни смокини
Начин на приготвяне:
Започваме с тестото, като в купата на блендер с режеща приставка изсипваме брашното и солта. Добавяме 80 грама от маслото, току-що извадено от хладилника и нарязано на кубчета. С около 10-12 едносекундни разбърквания (пулсации) на блендера смесваме брашното и маслото, докато се получат фини трохи. Следва да добавим останалите 50 гр масло, отново нарязано на кубчета, и да направим още 2-3 пулсации на блендера. Трябва да останат и по-едри парчета масло в сместа, така че не преразбивайте. След това добавяме ледено студената вода и правим последни 4-5 едносекундни разбърквания с блендера, докато тестото се събере на топка.
Вадим тестото върху предварително набрашнен плот и го прехвърляме няколко пъти върху него, за да се обрашни отвсякъде, без да месим. От него разточваме правоъгълник с дебелина около 1 см. Сгъваме го хоризонтално през средата на по-малък правоъгълник. След това по-малкият правоъгълник отново сгъваме през средата вертикално. Следва още едно последно хоризонтално прегъване, докато се получи симпатична малка правоъгълна „тухличка“ тесто. Завиваме я и я прибираме в хладилник за 1 час.
През това време си подготвяме продуктите за плънката. Карамелизираме лука, като го нарязваме на тънки полумесеци и го задушаваме с лъжичка балсамов оцет и малко вода до омекване и златистокафяв цвят. Нарязваме сиренето бри на филийки, а смокините – на четвъртини.
Разточваме охладеното тесто на кора с размери 20х30 см директно върху лист хартия за печене. Подреждаме сиренето бри равномерно върху тестото. Разпределяме карамелизирания лук и поръсваме с мащерката. Поставяме и четвъртънките смокини. Печем тарта в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист загар, за около 15 мин.
Добър апетит! 🙂 И не забравяйте да ми се похвалите, ако изпробвате рецептата. А за всички любители на смокините имам още една вкусна идея тук.
Oще апетитни и лесни за изпълнение идеи за домашни сладкиши, десерти и солени печива можете да откриете в моята е-книга с рецепти „Уютни на вкус“, като си я поръчате от тук: https://payhip.com/b/9kjp.
А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук и ме последвайте в Instagram.