Бутер тарт с бри и смокини

tart-1-label

Домашно бутер тесто, загърнало изкусително разтопено сирене, карамелизиран лук и сладки запечени смокини. Този тарт е истински празник за душата и небцето. ❤️ Подарете си го в настоящия смокинов сезон.

Рецептата, която ще ви споделя днес, е попадение по 2 причини:

  1. Ще ви подскаже как да си приготвяте бутер тесто вкъщи за по-малко от 10 минути;
  2. Ще ви покаже колко вкусни са смокините и в солено амплоа.

Ако я изпробвате и вие у дома, ще получите прекрасно печиво, подходящо за лежерна вечеря, брънч или пък за по-специални поводи в компанията на хубаво вино. Има нещо много елегатно във вкуса му! А и в текстурата – усеща се хрупкавостта на тестото, кадифеното разтопено бри, сладостта на лука и лекичкото пукане на семенцата на смокините във всяка хапка.

tart-2-label

Е, готови ли сте за рецептата? 😉

Необходими продукти за 1 тарт с размери 20х30 см:

За бутер тестото (адаптирано от ТУК):

130 гр масло, директно от хладилника

60 гр ледено студена вода

130 гр бяло брашно

1/4 ч.л. сол

За пълнежа:

200 гр сирене Бри

карамелизиран лук (аз нарязах и карамелизирах 1 голяма глава, но можете да си направите по-голямо или по-малко количество според вкуса)

2 щипки сушена мащерка

шепа дребни смокини

Начин на приготвяне:

Започваме с тестото, като в купата на блендер с режеща приставка изсипваме брашното и солта. Добавяме 80 грама от маслото, току-що извадено от хладилника и нарязано на кубчета. С около 10-12 едносекундни разбърквания (пулсации) на блендера смесваме брашното и маслото, докато се получат фини трохи. Следва да добавим останалите 50 гр масло, отново нарязано на кубчета, и да направим още 2-3 пулсации на блендера. Трябва да останат и по-едри парчета масло в сместа, така че не преразбивайте. След това добавяме ледено студената вода и правим последни 4-5 едносекундни разбърквания с блендера, докато тестото се събере на топка.

Вадим тестото върху предварително набрашнен плот и го прехвърляме няколко пъти върху него, за да се обрашни отвсякъде, без да месим. От него разточваме правоъгълник с дебелина около 1 см. Сгъваме го хоризонтално през средата на по-малък правоъгълник. След това по-малкият правоъгълник отново сгъваме през средата вертикално. Следва още едно последно хоризонтално прегъване, докато се получи симпатична малка правоъгълна „тухличка“ тесто. Завиваме я и я прибираме в хладилник за 1 час.

През това време си подготвяме продуктите за плънката. Карамелизираме лука, като го нарязваме на тънки полумесеци и го задушаваме с лъжичка балсамов оцет и малко вода до омекване и златистокафяв цвят. Нарязваме сиренето бри на филийки, а смокините – на четвъртини.

Разточваме охладеното тесто на кора с размери 20х30 см директно върху лист хартия за печене. Подреждаме сиренето бри равномерно върху тестото. Разпределяме карамелизирания лук и поръсваме с мащерката. Поставяме и четвъртънките смокини. Печем тарта в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист загар, за около 15 мин.

Добър апетит! 🙂 И не забравяйте да ми се похвалите, ако изпробвате рецептата. А за всички любители на смокините имам още една вкусна идея тук.

Oще апетитни и лесни за изпълнение идеи за домашни сладкиши, десерти и солени печива можете да откриете в моята е-книга с рецепти „Уютни на вкус“, като си я поръчате от тук: https://payhip.com/b/9kjp.  

А за да не пропуснете и следващите вкусни хрумки, абонирайте се за моя блог от бутона „Последвай Cherry Bakery“, харесайте страницата ми във Фейсбук и ме последвайте в Instagram

Оставете коментар....

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s